Annika Gunnarsson är ordförande i Västmanlands läkarförening. Foto: Privat

På tisdag den 11 juni dras Region Värmland och Region Västmanland in i Vårdförbundet strejk. Annika Gunnarsson, som företräder läkarna i Västmanland, säger att en utmaning är att även enhetscheferna ska strejka. Det minskar möjligheten att leda och fördela arbetet, inklusive att ta beslut om skyddsarbete.

– Risken är att vi ställs inför utmaningar när det gäller skyddsarbete. Här får vi vara på vår vakt och föra dialog med arbetsgivarna, säger Annika Gunnarsson, som är ordförande för Västmanlands läkarförening.

När enhetscheferna är borta kan de nämligen inte ta beslut om att beordra Vårdförbundets medlemmar till skyddsarbete, alltså arbete som bedöms som absolut nödvändigt för att patienterna inte ska komma till skada. Läkarna ska hålla sig neutrala i konflikten och inte utföra de strejkandes arbetsuppgifter, men undantag kan ges för just skyddsarbetet.

– Om Vårdförbundets medlemmars närmaste chefer tas ut i strejk minskar möjligheterna till dialog med dem kring bemanningen och kring var gränserna går för när skyddsarbete blir nödvändigt. Då finns en risk att läkarna bryter mot neutraliteten. För att förhindra detta är det viktigt att man har kontakt med sin verksamhetschef eller motsvarande.

Att kontakta verksamhetscheferna är möjligt för att de, till skillnad från enhetscheferna, är undantagna från stridsåtgärder.

Men det finns fler utmaningar, bedömer hon. Arbetsplatserna där Vårdförbundets medlemmar tas ut i strejk på tisdag inkluderar operationsverksamheter i Sala och Köping och även akut verksamhet. Stridsåtgärderna rör Primärvården 1177, vilket kan leda till ett ökat inflöde till barn- och vuxenakut. Patienterna kan få vänta längre på både planerade och akuta operationer. Det är inte heller troligt att operationsverksamheten i Västerås kan skala upp under sommaren för att kompensera. Stridsåtgärderna kan leda till etisk stress på de flesta av de uttagna arbetsplatserna, konstaterar hon.

– Läkarnas arbetsbelastning inom kirurgiska verksamheter kan komma att öka, vilket i sin tur kan leda till prioriteringar och som följd av detta en risk för etisk stress.

Är det en liten etisk stress eller handlar det om mycket jobbiga beslut?

– Det är svårt att svara på. Det beror på strejkens längd. Är det några veckor kanske det inte alls är någon etisk stress, men är det under en längre tid än så blir det mer, säger Annika Gunnarsson.

I just Västmanland tillkommer bemanningsproblemet på akuten i Köping som uppstod redan innan strejken och som Läkartidningen tidigare berättat om.

– Det spiller över så att det bli en ökad belastning totalt sett i Västmanland i förhållande till våra resurser, som ju alltid är neddragna på sommaren. Vi riskerar ytterligare minskad tillgänglighet.

Läs mer:
Vårdförbundet har gått ut i strejk
SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«

 

Läkarna och skyddsarbetet under konflikten

Läkarförbundets inställning är att medlemmarna inte ska göra Vårdförbundsmedlemmarnas jobb och att de ska vara neutrala i konflikten och inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren i konflikten. Medlemmar kan dock komma att uppmanas av arbetsgivaren att utföra skyddsarbete, alltså att utföra sådana arbetsuppgifter som absolut inte kan vänta. Läkaren bör dock, med hänvisning till neutraliteten, inte åta sig sådant arbete som han eller hon normalt inte utför, om inte patienten riskerar att skadas. Skyddsarbete ska alltså inte användas vid en vanlig bristsituation. Enligt Läkarförbundet ska skyddsarbete bara beordras när det är fråga om akut vård som inte kan anstå. Om arbetsgivaren utnyttjar situationen och beordrar läkare att utföra sjuksköterskors arbetsuppgifter som felaktigt har klassats som skyddsarbete kommer förbundet att påkalla tvist och kräva skadestånd. Källa: Läkarförbundets frågor och svar om konflikten

Vårdförbundet har varslat följande arbetsplatser i Västmanland om strejk:

• Planerade operationer Sala
• Operation och Dagkirurgi Köping
• Resursenheten pool (varifrån sjuksköterskor lånas ut)
• Primärvårdens jourverksamhet 1177