Region Östergötland och Vårdförbundet är överens om att strejken i Östergötland ska upphöra, något som Östgöta Correspondenten var först med att rapportera.

– Vi har sett stor fara för liv och hälsa med strejken när vi nu går in i semesterperioden, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland, i en presskommentar.

Beskedet innebär att alla berörda verksamheter går tillbaka till ordinarie öppettider från och med måndag. Vid två kliniker, infektionskliniken och fysiologiska kliniken, avbryts strejken redan på torsdagen. Överenskommelsen betyder också att inga semestrar behöver flyttas.

Övertids- och mertidsblockaden kvarstår dock.

Det lokala Vårdförbundet beskriver utgången av den lokala förhandlingen som att arbetsgivaren inte tillåter dem att strejka.

– Det som är en fara för samhället och patientsäkerheten är när sjukvården är så skör i en region att vi inte kan utöva våra rättigheter. Detta bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet, till Östgöta Correspondenten.

Läkarförbundets vice ordförande i Östergötlands Läkarförening, Madelene Wedin, välkomnar dock beskedet eftersom vården har påverkats av strejken.

– Jätteglädjande för alla, säger hon till SR P4 Östergötland.

Samtidigt uttrycker hon förståelse för att sjuksköterskornas arbetsvillkor behöver förbättras.

– Vi önskar ju Vårdförbundet och sköterskorna i det här fallet en betydligt förbättrad arbetsmiljö. Det behövs. Men i sakfrågan om hur man valt att kämpa för det här, det läggar vi oss inte riktigt i.

Även i Region Skåne och i Region Västerbotten drar facket tillbaka vissa av sina konfliktåtgärder.

I Västerbotten dras strejken tillbaka på 1177 på telefon, samt på öron-näsa-hals och käkkirurgiavdelningen, dagkirurgiska enheten och ortopedmottagningen i Umeå samt för röntgen i Skellefteå. Det skriver regionen i ett pressmeddelande. Flera undantag införs också i strejken på kirurgiska mottagningen i Umeå, samt på ögonklinikerna i Umeå och Skellefteå.

I Skåne har Vårdförbundet gått med på att dra tillbaka strejken vid ytterligare fem avdelningar och enheter inom Skånes universitetssjukhus samt inom laboratorieverksamheten, meddelar Region Skåne i ett pressmeddelande i dag.

Läs mer:
Strejken i Västmanland avblåst
Vårdstrejken är »under kontroll« – men oro finns för konsekvenserna