De sjukhus i Stockholm som påverkats av Vårdförbundets strejk är Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset.

På Södersjukhuset har köer bildats och operationer skjutits upp, rapporterar SVT Stockholm. Vårdköerna ökar främst inom ortopedi, urologi och handkirurgi.

– Det är ungefär 40 på handkirurgen, ett tiotal på ortopeden och ungefär lika många på urologi, säger Sven Klaesson, chefläkare på Södersjukhuset, till SVT Stockholm.

Södersjukhuset har däremot inte märkt av fler patienter på akutmottagningen trots att strejk pågår på intilliggande Närakut Rosenlund.

Samtidigt tvingas flera vårdanställda i Region Stockholm avbryta strejken efter att regionen fått nya undantag. Det rapporterar P4 Stockholm.

– Om vi inte hade fått de här undantagen hade vi haft en otillräcklig kapacitet på intensivvården i sommar. Vi hade också riskerat att inte operera cancerpatienter och att få för få vårdplatser totalt sett, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, till P4 Stockholm.

Undantagen gäller bemanningscentrum som används för att täcka upp luckor i schemat på sjukhusen.

Läs även:
Vårdstrejken är »under kontroll« – men oro finns för konsekvenserna