Den senaste tiden har larmen duggat tätt inifrån sjukvården runt om i landet, framför allt om problemen att klara vårdbehovet under den stundande sommaren, men även om följderna av de hårda besparingskrav som sjukvården står inför i många regioner.

Trots detta vill statsminister Ulf Kristersson (M) inte kalla läget för en vårdkris, när han fick frågan under en intervju med SVT:s Morgonstudio i morse.

– Nej, det skulle jag inte säga, sade statsministern och hänvisade till att den höga inflationen som slagit hårt mot just vården nu är på väg ner samt att regeringen skjutit till extrapengar i sin vårändringsbudget.

I stället menade Ulf Kristersson att sommarens problem inte är något som sticker ut.

– Sammantaget skulle jag säga att svensk sjukvård fungerar väl. Men det är också väl känt att under sommartid har vi ofta bekymmer. Vi har bemanningsproblem, vi har ont om vårdplatser som i mycket hög grad handlar om att det är svårt att rekrytera och behålla viktig personal till sjukvården. Där finns det absolut en hemläxa att göra, sade han till SVT:s Morgonstudion.