I snitt varade besöken 4 timmar och 30 minuter under fjolåret, en ökning med 13 minuter jämfört med året dessförinnan. Kvinnor har längre vistelsetider än män i alla åldersgrupper, och kvinnor 80+ har fortsatt längst tid.

Socialstyrelsens sammanställning bygger på data från 61 akutsjukhus i landet. Den visar också på ganska stora skillnader mellan regionerna. Längst vistelsetid har Stockholm, som är den enda region med en median över fem timmar. Stockholm följs av Uppsala, Skåne, Västra Götaland, Halland och Jämtland Härjedalen, som alla ligger över medianen i riket. Kalmar län ligger lägst, där är medianen under tre timmar och tio minuter.

Tid till läkarbedömning skiljer också. Högst mediantid hittar man i Västra Götaland, där tiden till läkarbedömning var 1 timme och 20 minuter. Kortast tid har Norrbotten med 41 minuter, följt av Västmanland med 44.

Socialstyrelsen ser ett samband mellan antalet besökare på akuten och tid till läkarbedömning: ju fler besökare, desto längre tid. Men det finns sjukhus som bryter mönstret. Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har närmare 84 000 besök på ett år, och 50 minuter i tid till läkare. Sahlgrenska universitetssjukhuset har uppåt 104 000 besök, och nästan dubbla tiden till läkarbedömning.

Sammanställningen finns på Socialstyrelsens webbplats.