Vårdförbundet tog emot medlarens hemställan på de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobonas avtalsområde under torsdagen och har sedan dess analyserat innehållet. Men en viktig punkt saknas fortfarande i avtalet och Vårdförbundet väljer nu att säga nej till budet.

 – Vi har yrkat på en arbetstidsförkortning på en kvart om dagen, från 38 timmar och en kvart till 37 timmar. Hemställan innehåller inte det. Men vi välkomnar att försämringar kopplat till Nato-medlemskapet inte längre finns med. Det är en viktig förflyttning. Vi ser att det nu finns öppningar för att återuppta förhandling under medling på Sobonas område, säger Vårdförbundets Sineva Ribeiro i ett uttalande.

Arbetsgivarna, Sobona och Sveriges Kommuner och regioner, accepterade dock budet.

– Vi sade ja till medlarnas bud och var bland annat beredda att kompromissa i frågan om arbetstidsförkortning för att få till ett avtal och få stopp på konflikten. Detta trots att det blir en utmaning för arbetsgivarna att hantera, säger Ulf Olsson, ordförande för arbetsgivarnas förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

Medlarnas bud innebar bland annat en arbetstidsförkortning på två timmar i veckan för fler medarbetare som delvis jobbar natt, säger Sten Nordin, vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.

– Det skulle bli en utmaning för arbetsgivarna att klara av, men vi var beredda att acceptera medlarnas lösning, säger han.

Sedan en och en halv vecka råder strejk på flera av landets största sjukhus, då förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan strandat. Vårdförbundets viktigaste krav är arbetstidsförkortning, tillsammans med god löneutveckling och hållbara scheman.

Läs också:
Vårdstrejken är »under kontroll« – men oro finns för konsekvenserna
Nu utökas vårdkonflikten – ytterligare 1 300 ut i strejk
Strejken i Västmanland avblåst
Minskat varsel på Lasarettet i Ystad
Lugn start på vårdstrejken – men situationen kan snart förvärras
Skarpt läge för Karolinska under strejken: »Ett lidande för patienter«
Vårdförbundet ökar pressen – strejkvarslar i fler regioner