I går utökades Vårdförbundets konflikt med strejk på ytterligare arbetsplatser i de tidigare berörda regionerna samt ett par i Region Värmland. I Region Skåne berörs sedan i går cirka 500 anställda på 25 arbetsplatser av strejken. Det är bland annat vissa enheter på Skånes universitetssjukhus, delar av 1177 på telefon samt fyra vårdcentraler i Malmö och Lund. Region Skåne anser att den del av strejken som berör vårdcentralerna är samhällsfarlig, och har begärt att Vårdförbundet ska avbryta den.

Hanna Kataoka, ordförande för läkarföreningen på SU.
Foto: Emma Wallskog

I Region Östergötland berörs nu bland annat även vårdcentraler runt om i regionen, samt flera verksamheter på Universitetssjukhuset i Linköping. Samtidigt meddelades i dag att Vårdförbundet avbryter strejken på röntgenkliniken på universitetssjukhuset, med motiveringen att bemanningen på avdelningen är för tunn för att strejken ska kunna fortgå.

I Västra Götalandsregionen utökades strejken i går till delar av verksamheten inom NU-sjukvården, Regionhälsan, Sjukhusen i väster, Skaraborg sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus.

Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) togs ut redan i första varslet. Hanna Kataoka, ordförande för läkarföreningen på SU, säger att läget inte är särskilt förändrat sedan strejken bröt ut för en dryg vecka sedan.

– Det är klart att ju längre konflikten pågår, desto mer påverkar det. Det blir tyngre arbetsmiljö för dem som blir kvar.

Hon säger också att det finns risk att en långvarig konflikt får långsiktiga konsekvenser för patienterna när olika typer av utredningar, specialundersökningar och operationer inte utförs.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Anders Wiklund

– Det kommer ju leda till att köer byggs på. Min bedömning är att det kan få mer långsiktiga konsekvenser, till exempel för vissa patienter. Det kan i senare skede, med facit i hand, visa sig att utredningar och behandlingar inte borde ha skjutits upp.

Samma tanke har Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

– Vi får se vad som händer, det här verkar ta tid. Vi riskerar att på sikt få enorma vårdköer, på samma sätt som vi såg efter pandemin.

I Region Stockholm berörs sedan i går även närakuter och vissa vårdcentraler samt delar av verksamheten på de stora sjukhusen. I förra veckan menade Johan Styrud att situationen skulle komma att förvärras om strejken fortsatte in även i denna vecka. Den åsikten har han reviderat något nu.

– Det är ett högt tryck på vårdplatser i Stockholm, men strejken har påverkat lite mindre än vad jag trodde att den skulle göra, mycket för att man har anpassat verksamheten. Samtidigt har det bara gått ett dygn sedan även närakuterna togs ut, säger Johan Styrud.

Jonas Holm, ordförande i Västerbottens läns läkareförening. Foto: Leif Andersson/Norran

I Region Västerbotten fördubblades antalet strejkande i går, och i dag strejkar sammanlagt cirka 400 anställda.

Konflikten rör nu även bland annat en rad hälsocentraler samt 1177 på telefon. Det sistnämnda tror Jonas Holm, ordförande för Västerbottens läns läkareförening, kan påverka inflödet av patienter till akutmottagningarna.

Utöver det ser han att strejken gör att vården måste prioriteras hårdare, men jämför det med situationen som brukar vara i regionen under sommaren.

– Det som händer är att vi går över till mer akut och prioriterad vård, det andra får vänta. Jag skulle inte säga att det är patientfarligt, mer en patientolägenhet. Det är ungefär som en normal sommarstängning här uppe. Bara att den kom något tidigare än tidigare år, säger Jonas Holm.

Han tycker att arbetsgivarna i SKR bör försöka få ett slut på konflikten genom att tillmötesgå Vårdförbundets krav.

– Arbetsgivarna borde komma till sans och komma överens, ta sitt ansvar, säger Jonas Holm.

Här finns Vårdförbundets lista på arbetsplatser som berörs av konflikten.

Läs mer:
Nu utökas vårdkonflikten – ytterligare 1 300 ut i strejk
Strejken i Västmanland avblåst
Minskat varsel på Lasarettet i Ystad
Lugn start på vårdstrejken – men situationen kan snart förvärras
Skarpt läge för Karolinska under strejken: »Ett lidande för patienter«
Vårdförbundet ökar pressen – strejkvarslar i fler regioner