Denna webbplats vänder sig till läkare

20 års fängelse för amerikansk läkare efter att patient dött av överdos

En läkare i USA som förskrev opioidläkemedel till en patient som senare dog av en överdos har dömts till 20 års fängelse.

Läkaren dömdes även för att vid 21 tillfällen ha förskrivit narkotikaklassade läkemedel utan att det var medicinskt motiverat, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten skriver också att läkaren under sex års tid hade förskrivit allt högre doser till patienten, vilket resulterade i att patienten blev beroende.

I början av 2016 överdoserade patienten två gånger, den andra med dödlig utgång.

Utredningen visade att läkaren förskrev 2,7 miljoner doser av narkotikaklassade läkemedel under åren 2013 till 2016.

Åklagarmyndigheten skriver att förskrivningarna resulterade i att läkaren fick ut 1,4 miljoner dollar från olika läkemedelsförsäkringar på federal och lokal nivå.

– Den åtalade bröt mot sin ed att inte skada patienter. Han skrev ut droger utan någon medicinsk motivering för ekonomisk vinning. Hans handlingar orsakade minst en persons död och bidrog till att två andra dog, säger åklagaren i målet i pressmeddelandet.

Mellan åren 1999 och 2022 ökade antalet dödsfall relaterade till opiodläkemedel från drygt 3 400 till drygt 14 700, enligt statistik från Centers for Disease Control and Prevention.

Åklagaren säger i pressmeddelandet att domen ska ses som en varning till läkare som »väljer att agera som droghandlare och orsakar patienters död.«

Publicerad:
Lakartidningen.se
Från startsidan

Kristdemokrater varnar för låst hållning i Vårdansvarskommittén

Kristdemokrater varnar för låst läge i Vårdansvarskommittén

Regionråden i Vårdansvarskommittén har låst sig vid sina åsikter och motarbetar därmed arbetet att utforska alternativ med ökad statlig styrning av sjukvården. Det menar flera kristdemokratiska regionpolitiker – som kritiserar också andra Tidöpartier.

»Kanske hade da Costa varit vid liv i dag om hon hade stått på metadon«

»Kanske hade Catrine da Costa varit vid liv i dag om hon hade stått på metadon«

»De brukade lämna akutmottagningen så snart undersökningen var klar för att ge sig ut på gatan igen. Vi hade inte befogenheter att hålla dem kvar. Vad fick de för vård? Ja, i stort sett ingen.« Läs Lars Sjöstrands krönika om tidigare erfarenheter av beroendevård. (1 kommentar)

Ansträngt läge i Sundsvall – kardiologen hårt drabbad

Ansträngt på Sundsvalls sjukhus

Efter två dagars stabsläge på Sundsvalls sjukhus är vårdplatsläget fortsatt ansträngt. Viss planerad vård har ställts in och enligt facket är beläggningen på kardiologiska avdelningen 140 procent. »Situationen som den är nu sliter väldigt hårt på personalen«, säger Läkarföreningens Jonas Wallinder.

Bara dagar kvar till Cosmic-starten i Region Gävleborg: »Vi är oroliga«

Bara dagar kvar till Cosmic-starten i Gävleborg: »Oroliga«

Nästa vecka går Region Gävleborg över till Cosmic, trots att man på andra håll senarelagt införandet på grund av brister. »Vi är oroliga«, säger Birgitta Molinder Kjerstensson, chef för Capio hälsocentral i Brynäs, som tillsammans med andra chefer inom den privata primärvården krävt att införandet skjuts upp.

Vården av »osynliga« opioidmissbrukare måste bli bättre

Vårdens insatser för »osynliga« med opioidproblem måste bli bättre

Många som dör i opioidöverdoser har varit svåra att fånga upp, visar en ny svensk studie. Författarna efterfrågar därför åtgärder som tidigt kan identifiera personer med opioidproblem som har stabilt boende och inte behöver försörjningsstöd.

Större problem med tystnadskultur i Västerbotten enligt enkätundersökning

Större problem med tystnadskultur i Västerbotten enligt undersökning

En större andel anställda än tidigare inom Västerbottens hälso- och sjukvårdsförvaltning känner att de inte kan lyfta fram kritiska åsikter om arbetsplatsen, visar en enkätundersökning i regionen. »Jag tror att många anställda är rädda att förlora sina jobb eller att det skulle påverka löneökningen om de framförde kritik«, säger Jonas Holm, ordförande i Västerbottens läns läkareförening.

Exponering och smittorisk för luftburet virus underskattas

Exponering och smittorisk för luftburet virus underskattas

En frisk person som närmar sig en smittad tror att risken för smitta är mycket lägre än den är i verkligheten, enligt en serie studier av upplevd virusexponering och smittorisk som funktion av avståndet till en viruskälla. (1 kommentar)

De får utmärkelse för superschysst rekrytering av AT-läkare

De får ny utmärkelse för superschysst AT-rekrytering

Hela 24 AT-orter uppfyller i år Sylfs krav för att få utmärkelsen Schysst rekrytering. Två av dem, Sahlgrenska universitetssjukhuset och NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla, når dessutom ännu längre och får den nya utmärkelsen Superschysst rekrytering. »Det känns jättebra«, säger Hanna Wallberg, AT-chef på NU-sjukvården. (1 kommentar)

Facket på Ryhov tar »flexibla« platser till Arbetsmiljöverket

Facket på Ryhov tar »flexibla« platser till Arbetsmiljöverket

Fasta arbetsplatser ska göras om till flexibla, vilket gör att läkare på medicinkliniken får flytta runt. Det riskerar försämra arbetsmiljön kraftigt, menar Läkarförbundets skyddsombud vid Länssjukhuset Ryhov, som nu tagit saken till Arbetsmiljöverket.

Delade åsikter om dödshjälp bland palliativ vårdpersonal

Enkät: Palliativ vårdpersonal har delade åsikter om dödshjälp

80 procent av läkarna och 33 procent av sjuksköterskorna motsatte sig legalisering av eutanasi. Undersköterskorna var de mest positiva, enligt en enkätundersökning gjord bland deltagarna vid den nationella konferensen i palliativ vård 2023.

Hemodiafiltration minskade dödlighet vid kronisk njursvikt

Hemodiafiltration minskade dödlighet vid kronisk njursvikt

Högdoshemodiafiltration är överlägsen traditionell hemodialys för patienter med kronisk njursvikt, enligt en metaanalys publicerad i Lancet.

Efter löften om åtgärder – läkarna skrev på delegationer för tvångsvård

Efter löften om åtgärder – nya tvångsvårdsdelegationer på Skas

Planer på ytterligare neddragningar fick specialistläkarna på den psykiatriska kliniken på Skaraborgs sjukhus att säga nej till att skriva på nya delegationer för tvångsvård. Efter att sjukhusledningen utlovat både kortsiktiga och långsiktiga lösningar har läkarna nu skrivit på för sex månader.

ABC om Hjärtstopp på akuten

ABC om Hjärtstopp på akuten

Simultant genomförande av utredningar och åtgärder krävs för att skyndsamt kunna identifiera och behandla reversibla orsaker till hjärtstopp. I ABC:n presenteras ett förhållningssätt till handläggningen av hjärtstopp på akuten baserat på de senaste internationella riktlinjerna.

Klinik för omskärelse stoppas omedelbart – barn riskerade att dö

Klinik för omskärelse stoppas omedelbart – barn riskerade dö

Barn har riskerat livet på en klinik som bland annat utför manlig omskärelse i Göteborg, vilken därför tvingas stänga med omedelbar verkan. Ivo slår bland annat ner på icke-sterila verktyg vid kirurgiska ingrepp och att kliniken saknar förmåga att hantera biverkningar.

Spännande lyssning om det sista pillret

Spännande lyssning om att ta det sista pillret

»Det personliga greppet är seriens gnista«, skriver Johan Bengtsson efter att ha lyssnat på poddserien »Det sista pillret«, där vi får följa journalisten Johan Cedersjös nedtrappning av SSRI parallellt med intervjuer av forskare. (1 kommentar)

Studie: Större risk för utbrändhet hos hbtqi-läkare

Amerikansk studie: Större risk för utbrändhet hos hbtqi-läkare

En ny amerikansk studie som inkluderar nästan 11 000 läkare visar att risken för utbrändhet och vantrivsel på jobbet är vanligare bland hbtqi-läkare. »Jag är inte förvånad alls«, säger Sven Grützmeier, grundare av Regnbågsläkarna. (2 kommentarer)

Region krävs på skadestånd för diskriminerande test

DO kräver skadestånd för diskriminering av ADHD-patienter

Ett par patienter i en region i norra Sverige som tvingats att lämna drogtester för att få ADHD-läkemedel, har anmält händelserna till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Nu kräver DO att regionen ska betala skadestånd till patienterna.