Nyhetsbyrån Yonhap rapporterade på torsdagen att landets sjukhus har haft fullt upp med att handlägga uppsägningsansökningarna inför en deadline som myndigheterna har satt till måndag den 22 juli.
Siffran kommer från landets hälsoministerium, som även har meddelat att målet är att fylla vakanserna med nya praktikanter (motsvarigheten till AT-läkare). Yonhap skriver att myndigheterna har fått in tusentals ansökningar avseende »AT-tjänster« inför hösten.
Som Läkartidningen nyligen rapporterade strejkar omkring 9 000 av landets läkare och efter att ha hotat dem med indragna legitimationer om de inte återgick i arbete har myndigheterna vänt och meddelat att så inte blir fallet även om strejken fortsätter.
Yonhap skriver också att hälsoministeriet nyligen meddelade att de har åtalsanmält 18 personer, inklusive läkare och läkarstudenter, som ska ha publicerat namnlistor med påstådda strejkbrytare.
Läkarprotesten fick tidigt stöd av World Medical Association, som i ett uttalande skrev att även läkare har rätt att strejka och att strejken är förståelig med tanke på att många läkare i landet riskerar utbrändhet till följd av långa arbetspass och låga löner. WMA skrev också att läkarkåren har svartmålats i media. Organisationen slog också fast att landets regering är ansvarig för att krisen uppstod.
Bakgrunden till protesterna är ett beslut att kraftigt utöka antalet platser på landets medicinska utbildningar. Detta för att tillgodose det växande behovet av läkare i spåren av en åldrande befolkning. De läkare som strejkar vill i stället se satsningar på bättre arbetsvillkor och högre löner och menar att den planerade utvidgningen riskerar att pressa lönerna ytterligare.
Majoriteten av läkarstudenterna i Sydkorea är också emot planen på fler utbildningsplatser och över 95 procent av årets sistaårsstudenter protesterar genom att vägra att skriva motsvarigheten till våra AT-prov, som där skrivs innan deras motsvarighet till AT-tjänstgöring.
Läs mer:
Över 95 procent av läkarstudenterna i Sydkorea vägrar att skriva AT-prov
Läkarutbildning i Sydkorea
Efter examen från den sexåriga läkarutbildningen, som inkluderar både teoretiska studier och klinisk praktik, måste studenterna klara en nationell examen för att få legitimation. Därefter följer en obligatorisk praktikperiod (motsvarande vår AT-tjänstgöring) på ett år innan de kan välja att specialisera sig.
Källa: Korea JoongAng Daily, Korea Health Personnel Licensing Examination Institute, Wikipedia