– Blod är en färskvara och när vi inte får lika många givare så går lagren ner. Sommar är en sådan period, säger Linda Paulson, tillförordnad verksamhetschef för Geblod i Västra Götaland, till TV4 Nyheterna.

I de regioner där det råder akut brist handlar det främst om blodgrupperna 0 och AB.

Tidigare i veckan rapporterade P4 Väst att Västra Götalandsregionen vädjar till blodgivare att ge blod så snart som möjligt och att sjukhus i regionen förbereder sig på att ställa in planerade operationer. Situationen uppgavs vara värst på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Problemet beror inte enbart på att många blodgivare är på semester – det kan även bero på att de nyligen har varit på semester.

– Har man dessutom varit utanför Europa kan det vara karantän på 28 dagar. Men det är lite olika i olika länder, så det är bra att kolla med sin blodcentral, säger Linda Paulson till TV4 och lägger till att den nyligen avslutade konflikten inom vården också har bidragit till blodbristen.

Till och med inrikesresor påverkar blodtillgången negativt – alla kan som bekant inte ge blod till alla och det beror inte bara på att människor kan ha olika blodgrupp. Blodgivare som är registrerade i regionen där de bor kan visserligen bli gästblodgivare i andra regioner – men bara om både regionen de är hemmahörande i och regionen de besöker är anslutna till systemet med gästblodgivare.

Efter en koll på Geblod.nu kan Läkartidningen konstatera att 14 av landets 21 regioner är anslutna till systemet. Både Region Stockholm och Västra Götaland är det, men i Västra Götaland handlar det bara om Falköping, Lidköping och Skövde. Blodgivare från Sveriges näst största stad kan därmed inte bli gästblodgivare. (Se hela listan här).

Detsamma gäller blodgivare i Malmö, då Region Skåne inte ingår i systemet med gästblodgivare.

Men nu rapporterar Sveriges Radio P4 att Skåne vill ansluta sig till de 14, eller rättare sagt 12 och lite till – även i Region Kronoberg är det bara ett fåtal städer som är anslutna enligt Geblod.nu – regioner som har gästblodgivare.

– Just nu håller man på med den tekniska lösningen, säger Viveca Klasson, enhetschef för Region Skåne i Helsingborg till P4 Malmöhus.