»Samtliga regioner har i dag en digital ingång till vården och de flesta regioner har infört 1177 direkt (där vi på Platform 24 står för den tekniska lösningen) med möjlighet till digital symtombedömning, hänvisning och vård. Syftet är att komplettera de traditionella kontaktvägarna och förbättra tillgänglighet, kvalitet och resursanvändning,« skriver Stina Perdahl, specialist i allmänmedicin och medicinsk chef på Platform 24, som tillhandahåller lösningen, samt Gerda Tjernström, implementeringschef på samma företag i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
De konstaterar att tekniska lösningar krävs då befolkningen blir allt äldre, vilket väntas leda till ett ökande vårdbehov.
Den teknik som i dag används av 1177 Direkt för digital triagering är regelstyrd och debattförfattarna menar att detta innebär att resultatet är förutsägbart och spårbart. »Systemet kan till exempel inte glömma att ställa en viktig fråga,« skriver de och lägger till att »Ändras en riktlinje kan systemet omedelbart uppdateras överallt«.
Regelbaserad triagering är dock ingen väg framåt, skriver företrädare för Capio närsjukvård i en replik. »Autotriage kommer säkerligen att utvärderas vetenskapligt och hitta sin plats i sjukvården framöver, och då kanske troligare med en mer utvecklad AI-teknik än de regelbaserade algoritmer som nuvarande 1177 Direkt/Platform 24 bygger på,« skriver Magnus Röjvall, specialistläkare i allmänmedicin och regional medicinsk chef på Capio närsjukvård, samt Ali Rezai, digitaliseringschef och vice vd, på samma företag.
Platform 24 menar dock att systemet har förtjänster. Bland annat styrs väntetiden, så att patienter med allvarliga symtom får hjälp före dem med lindrigare besvär. I telefonkön räknas bara vem som var först.
Kritiker menar dock att det regelbaserade systemet inte är tillräckligt träffsäkert. 1177:s chattbot har missat diagnoser och flera av dessa misstag har anmälts till Läkemedelsverket.
Det regelbaserade systemet har ändå effektiviserat vården, menar Stina Perdahl och Gerda Tjernström. Som ett exempel skriver de om en region där »sjuksköterskornas effektivitet ökade i den digitala plattformen, från strax under tio besök om dagen till att kunna hjälpa 30 patienter per sjuksköterska och dag.«
Magnus Röjvall och Ali Rezai är inte lika övertygade och skriver »Utvecklingen måste ske tillsammans med vårdens medarbetare i stället för att skapa motstånd genom att tvinga patienter och medarbetare in i oprövade tekniklösningar som skapar fler problem än de löser«.
Replikväxlingen i Svenska Dagbladet involverar visserligen företrädare för företag som har koppling till e-hälsotjänster, men även andra har åsikter om tekniken och hur den tillämpas.
En av dem är Magnus Isacson, läkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, som i maj skrev en debattartikel om autotriageringen i 1177 Direkt i Svenska Dagbladet.
»Tyvärr har det visat sig att detta, i stället för att avlasta vården, har gjort sorteringen (eller triageringen som det kallas) mer tidskrävande och arbetsmiljön sämre. I Region Östergötland har man därför valt att pausa införandet av denna tjänst. Andra regioner som har provat samma system har haft samma problem, till exempel Region Uppsala och Region Gävleborg.«
Han efterfrågar i stället att alla invånare får en fast läkare med rimlig arbetsbörda.
Läs även:
Chattbot anmäls efter flera avvikelser
Läkemedelsverket startar tillsyn av 1177:s chattbot efter avvikelser
Många avvikelser för 1177:s nya chattbot