Det var den 27 juni som brittiska Läkarförbundets sektion »Junior doctors« i England ännu en gång gick ut i strejk. Det är den elfte konfliktåtgärden i den långa lönekonflikten mellan regeringen och underläkarna, skriver brittiska public service-kanalen BBC.

Underläkarna utgör en stor del av läkarkåren inom NHS, den statliga sjukvårdsorganisationen, och enligt facket har gruppens reallöner sjunkit med drygt 25 procent sedan 2008, samtidigt som arbetsbördan ökat.

Den brittiska regeringen och Läkarförbundet,BMA, skulle precis försöka lösa konflikten genom medling, då det i maj stod klart att landet skulle gå till valurnorna i juli, varpå medlingen sköts upp. Detta gjorde att läkarnas fackförbund valde att gå i strejk.

Strejken avslutas två dagar före valet nu på torsdag. Enligt BBC har alla partier deklarerat att de kommer att medverka i samtal för att lösa konflikten om de hamnar i regeringsställning. Men det är bara det gröna partiet som sagt att det står bakom läkarnas lönekrav.

Arbetsgivaren har använt just valet som ett argument för att inte höja lönen nu, då det för närvarande inte finns några politiker som kan fatta långsiktiga beslut.

Läs mer:
Unga läkare i England i rekordstrejk