De senaste åren har det synts en dalande trend när det gäller söktrycket till läkarprogrammet. Den utvecklingen fortsätter även i år, visar ny statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR). 33 161 studenter sökte utbildningen inför höstterminens start, en minskning med 659 personer sedan förra årets notering på 33 820 sökande. Samtliga lärosäten som erbjuder läkarutbildning ser ett vikande söktryck i år, förutom Umeå universitet som ökar marginellt.

Populärast är fortsatt Karolinska institutet, som hade 2 068 förstahandssökande. Därefter kommer Lund och Göteborg. Trots det vikande intresset är läkarprogrammet fortsatt den mest sökta utbildningen, rapporterar SVT. Och även i jämförelse med alla andra utbildningar sticker läkarprogrammet vid Karolinska institutet ut – som den allra mest sökta utbildningen i landet, rapporterar SVT.

– Det var ingen kioskvältare. Det kan bero på tradition, säger Robin Johansson, tillförordnad avdelningschef vid UHR, till SVT.

Inför höstterminens start har nära 1 400 studenter antagits till läkarprogrammen, samtidigt som över 21 000 studenter står på reservlistan.

Sett till alla högskoleutbildningar i landet ses i år ett antagningsrekord. Sex procent fler har antagits till hösten jämfört med förra höstterminen.

– Höstens antagning överträffar det tidigare rekordet hösten 2021 under coronapandemin med nära fem procent. Samtidigt ökar antalet behöriga sökande ännu mer – allt fler söker eftergymnasial utbildning när det är kärvt på arbetsmarknaden, säger Robin Johansson i ett pressmeddelande.

Läs också:
Färre söker läkarprogrammet hösten 2023
Färre söker läkarutbildning våren 2023
Färre sökte läkarprogrammet hösten 2022