Geriatrikern Gunnar Akner i Slite på Gotland.
Geriatrikern Gunnar Akner har flyttat tillbaka till Slite, där han växte upp. Nu arbetar han deltid som specialistläkare på vårdcentralen där. Foto: Privat

– Jag förstår inte det här med tvångsmässig pensionering. Så länge jag orkar och kan ska jag fortsätta jobba. Medicin är mitt stora intresse och jag har aldrig kunnat mer om det än i dag. För mig känns det konstigt att jag skulle sluta upp vid en viss ålder. Ålderism är otroligt påfrestande, säger Gunnar Akner.

Att motverka åldersdiskriminering i samhället är en fråga som engagerar honom. Han har varit med och startat Pluskommissionen, ett initiativ för att öka möjligheten för personer över 65 år att fortsätta verka på arbetsmarknaden.

Själv är Gunnar Akner fortfarande väldigt aktiv. Han föreläser och har flera styrelseuppdrag. Han är också bloggare och flitig debattör, bland annat i frågor som rör styrningen av hälso- och sjukvården och ålderism. För ett tag sedan skrev han ett blogginlägg och argumenterade för att den lagstadgade pensionsåldern borde höjas, eftersom många äldre nu har en god hälsa ända upp till 70- och 80-årsåldern, ibland längre. 

– Jag tycker att vi ska uppmuntra människor att fortsätta jobba om de vill. Jag tror det är nyttigt för äldres hälsa och sociala kontakter. Men det måste vara frivilligt, alla vill, kan eller orkar inte naturligtvis, säger han.

Gunnar Akner föddes i Stockholm hösten 1953, men växte upp i Slite på nordöstra Gotland. Han utbildade sig till läkare vid Uppsala universitet och har sedan varit verksam som bland annat forskare på Karolinska institutet och professor i geriatrik vid Örebro universitet, Linnéuniversitetet i Kalmar och Sophiahemmet i Stockholm. I våras återvände han till Slite. 

– Jag har varit sommargotlänning i många år. Vi har hyrt ett sommarhus av en nära bekant. Nu har vi köpt en egen stuga. Tanken är att vi ska bo halvårsvis och känna oss för lite.

För närvarande arbetar han deltid som projektanställd specialistläkare på vårdcentralen i Slite.

– Jag har kämpat för att få jobba inom primärvården. Sedan studietiden har jag inriktat mig på äldre personer med multipla kroniska sjukdomar och där är det särskilt viktigt med kontinuitet i uppföljningen. Men som geriatriker i Sverige förväntas man jobba på sjukhus, med små möjligheter till uppföljning av patienter efter utskrivning. Samtidigt har allmänläkare haft ett slags monopolställning inom primärvården. Första gången jag fick förmånen att arbeta på en vårdcentral var när vi flyttade tillbaka till Stockholm för fem-sex år sedan. Det har jag hållit på med sedan dess. 

Gunnar Akner uppskattar att få ta emot patienter. På Slite vårdcentral tar han enbart emot äldre. Det är naturligt eftersom, geriatrik är ett av hans specialområden, tillsammans med internmedicin och klinisk nutrition.

– Vårdcentralen har ett intresse av att jag bara håller på med äldre, som också är vårdens vanligaste patientgrupp. Äldre patienter kanske kan identifiera sig lättare med mig. Jag hoppas det, säger han.

Gunnar Akner är inte ensam bland läkarkollegorna på vårdcentralen om att ha nått pensionsåldern. Han tror att det är ganska vanligt att läkare fortsätter arbete högt upp i åren. 

– De måste vara en betydande del av läkarkåren. Det är en stor kompetensreserv. Jag tror att läkare är ett yrke som lämpar sig speciellt bra att fortsätta med länge. Under förutsättning att du uppdaterar dig och följer med i utvecklingen. Jag försöker göra det genom att läsa mycket. Du kan inte bara fortsätta jobba vidare som du alltid har gjort, säger han.

Han trivs med att arbeta som läkare och hjälpa patienter inom primärvården, men mer än en deltidstjänst hinner han inte med.

– För närvarande har jag valt att jobba två dagar i veckan. Jag har så mycket annat just nu. Tiden räcker inte till för mer. Vi får se var det tar vägen framöver, säger han.

Läs även:
Enkät: Fyra av tio läkare arbetar kliniskt efter pensionsålder

 

Så många läkare arbetar vidare efter pensionsåldern

Seniora läkare, en intresseförening inom Läkarförbundet, genomförde hösten 2023 en undersökning bland förbundets medlemmar över 65 år. Nästan 11 700 enkäter skickades ut. Lite mer än hälften besvarades.

Svaren visar att 43 procent, det vill säga 4 av 10 läkare, arbetar kliniskt efter pensionsåldern. Störst andel fanns i åldersgruppen 65–69 år. Andelen sjunker gradvis med ökande ålder. I gruppen 85+ är det 5 procent som fortfarande arbetar kliniskt.

Lite mer än hälften av de som arbetar efter pensionsåldern verkar inom regionen. En femtedel arbetar som egenföretagare eller konsulter.

Enligt Läkarförbundets senaste siffror från juli 2024 har förbundet 3 124 yrkesverksamma medlemmar som jobbar vidare efter 67 års ålder.