Som Läkartidningen uppmärksammat i en rad artiklar har läkare anställda i Region Jämtland Härjedalen under minst tio års tid fått för lite pengar utbetalade. Regionens egen genomlysning har kommit fram till att felaktigheterna beror på en kombination av flera saker, framför allt bristande kunskap hos arbetsgivaren om läkarnas olika avtal.

Jonas Sjöberg. Foto: Privat

En av dem som drabbats och som nu får kompensation är narkosläkaren Jonas Sjöberg. Han har arbetat på Östersunds sjukhus sedan 2007, vilket innebär att han får ersättning för alla de tio år som rättningarna omfattar. Som narkosläkare tillhör han den grupp som förlorat mest pengar, framför allt i form av utebliven ersättning för bundenhet vid primärjour.

– Jag har fått brev hem som jag ska skriva under och skicka tillbaka för att få pengarna, säger han.

Som utgångspunkt erbjuds läkarna ett schablonbelopp motsvarande ersättningen för cirka 13 jourpass per år. Det innebär att alla drabbade får samma, oavsett hur mycket eller lite de arbetat. Jonas Sjöberg är mycket kritisk till upplägget.

– Det är illojalt och nästintill kränkande mot de kollegor som slitit allra mest, vissa med i snitt kring 24 arbetade jourer per år, att inte räkna individuellt.

Den som kan visa underlag på att man arbetat mer kan dock få en högre ersättning. Motiveringen till att ersättningen inte beräknas individuellt är att underlag för arbetstidsförläggningen saknas för dessa år enligt dokument från regionen som Läkartidningen tagit del av.

– Spontant tycker jag att när man begått ett så pass allvarligt fel så bör man göra allt i sin makt för att åtgärda det. Det handlar inte om särskilt många kollegor, säger Jonas Sjöberg.

Han säger att hela historien skadat hans förtroende för arbetsgivaren, Region Jämtland Härjedalen.

– Det är slitsamt att jobba nattjour och det är viktigt att känna sig trygg med att bli korrekt kompenserad, att kunna lita på sin personalavdelning. Arbetsgivarens hantering av detta har lett till ett förtroendehaveri och jag tycker man gör alldeles för lite för att reparera detta. Vad kostar förlorad tillit? Det var bara en slump att det här avslöjades.

Läkartidningen har sökt ansvariga på Region Jämtland Härjedalen som har bett att få återkomma.

Läs mer:
Halvvägs i rättningen av felaktiga ersättningar i Jämtland Härjedalen
Regionen om felaktigheterna: »Inte haft koll på administrationen«
Fel i läkarnas ersättningar i ett decennium – nu betalar regionen