Testtältet i Pride Park på Östermalms IP i Stockholm erbjuder gratis testning till alla som vill, både män och kvinnor. Majoriteten av personerna som kommer och testar sig är dock män.
– Vi började med det här redan 2001, då testade vi bara syfilis, men sedan 2002 har vi testat för både hiv och syfilis. Ett par år erbjöd vi också att testa sig för gonorré och klamydia men det funkade inte så bra logistiskt så nu kör vi bara hiv och syfilis.
Bakom verksamheten som erbjuder testtältet står nätverket Preventhiv. Det är ett samarbete mellan enheter inom Region Stockholm och organisationer som arbetar med hivprevention, behandling och sexuell hälsa med inriktning på män som har sex med män och transpersoner. I nätverket ingår bland andra Venhälsan Södersjukhuset, Smittskydd Stockholm, RFSL, Posithiva Gruppen och Noaks Ark.
Jaran Eriksen, som till vardags är infektionsläkare på Infektionskliniken/Venhälsan på Södersjukhuset, ser ett behov av regelbunden testning.
– Under flera år har vi sett en ökning av syfilis med en topp som nåddes 2021. Sedan dess har det sjunkit lite. Majoriteten av fallen som får syfilis är män som har sex med män – och ungefär hälften av fallen finns i Stockholm.
Hiv däremot har sjunkit senaste åren.
– Särskilt efter 2018 då vi började med PrEP, förebyggande hiv-behandling. Och från och med september i år kommer flera mottagningar i Stockholm att erbjuda det, då blir väntelistan kortare.
Testtältet under Pride öppnar i dag, 31 juli, och har öppet till lördag den 3 augusti. Den som vill testa sig för hiv kan välja att ta ett snabbtest, ett stick i fingret och få svar inom 15 minuter, eller ta blodprov i armen och få svar några dagar senare.
– Om personen är påverkad av alkohol gör vi inte snabbtesten för att vi vill säkerställa att folk är psykiskt stabila om de får besked om hiv. Vi har sjuksköterskor och kuratorer på plats som finns tillgängliga de få gånger det händer. Då ser vi också till att boka in personerna nästkommande vardag på någon av våra mottagningar så att de får träffa ett team med läkare, sjuksköterska och kurator för att få mer information och påbörja behandling, berättar Jaran Eriksen.
Läs även:
Regnbågsläkarna minglar under Pride – hoppas på fler medlemmar
(uppdaterad 2024-08-01)