Anna Burman (då Höglund) spelar för Solna VIkings.
Anna Burman har vunnit fyra SM-guld med Solna Vikings. Foto: Magnus Neck

Anna Burman, som tidigare hette Anna Höglund, växte upp i Nacka utanför Stockholm. På gymnasiet började hon spela basket med klubben Solna Vikings. Där blev hon kvar i åtta säsonger. Så småningom som lagkapten och en av stjärnorna i laget. Under den tiden vann Solna Vikings fyra SM-guld.

Samtidigt som basketkarriären pågick för fullt började hon studera läkarlinjen på Karolinska institutet.

– Det gick ganska bra att kombinera. Det är klart att man måste vara disciplinerad. Jag var ju tvungen att utnyttja tiden, läsa när jag var på plats i skolan. När du är på praktik på en klinik, så är det rätt mycket dötid. Då kunde jag sätta mig och läsa. Sedan fick jag se till att läsa på alla bussresor vi gjorde innan och efter basketmatcherna, säger hon.

Hon gjorde bara studieuppehåll en termin för att ägna sig åt basketen på heltid. Annars körde hon på med utbildningen i samma takt som alla andra. Svårast var att hinna med allt under de kliniska terminerna. Då fick hon dispens för att bli placerad på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, så att hon hade nära till träningarna med Solna Vikings.

– Det var schysst att de kunde hjälpa till med det, säger hon.

I och med att Anna Burman spelade basket på elitnivå fick hon också lön från laget och behövde aldrig ta några studielån.

– Men det var ju aldrig någon lön som jag kunde leva på.

Erfarenheten av elitidrott gjorde också att hon inte blev fullt lika nervös inför tentor, som många av hennes kurskamrater.

– Jag tyckte att det var mer nervigt att spela SM-final än att skriva en tentamen. Den kunde man i alla fall skriva om. Det är svårare att spela om en finalmatch.

Under studietiden blev Anna Burman också uttagen i damlandslaget och spelade bland annat flera EM-matcher.

– Det blev tuffare att kombinera när jag började jobba. Då är man ju inte ledig hela sommaren, säger hon.

2008 tog hon examen från läkarlinjen. Efter det fick hon en AT-tjänst på Sundsvalls sjukhus.

– Jag ville vara någonstans där jag kunde spela basket på elitnivå, säger Anna Burman.

Anna Burman i jobbkläder på Sundsvalls sjukhus. Foto: Privat
Anna Burman i jobbkläder på Sundsvalls sjukhus. Foto: Privat

Hon lämnade Solna Vikings och gick till Sundsvall Saints. Sedan var hon bland annat med om att pressa sina forna lagkamrater i en jämn SM-semifinalserie, som Sundsvall Saints till slut förlorade.

Anna Burmans plan var aldrig att stanna i Sundsvall, men ödet vill annorlunda. Först träffade hon sin man i Sundsvall, därefter fick hon ett vikariat, sedan en fast tjänst på kirurgavdelningen på Sundsvalls sjukhus.

– Jag trivdes väldigt bra med kollegorna och på sjukhuset. Jag tänkte att: Vi testar och ser, säger hon.

Anna Burmans karriär som elitbasketspelare fick dock ett abrupt slut när laget, Sundsvalls Saints, gick i konkurs 2010 och tvingades lämna högsta serien.

– Det var jättesynd. Både herr- och dambasketlaget i Sundsvall försvann ganska nära inpå varandra.

Nu arbetar hon som överläkare och specialist i allmänkirurgi, bor i en villa i Sundsvall tillsammans med sin man Johan och deras tre döttrar. Hon har inte helt släppt basketen. Hon tränar äldsta dotterns basketlag och spelar själv för skojs skull en gång i veckan.

– Vi är ett gäng, mest killar, som spelar.

Anna Burman tror att hennes erfarenhet som elitbasketspelare kan komma till nytta ibland i arbetet som kirurg.

– Absolut. Inom kirurgin jobbar vi i team. Då är man beroende av alla omkring sig för att kunna driva saker framåt, säger hon.

Om Anna Burman

Arbete: Överläkare och specialist i allmänkirurgi på Sundsvalls sjukhus.

Idrottskarriär: Har spelat basket på elitnivå med klubbarna Solna Vikings och Sundsvall Saints. Åren 2002, 2004, 2006, 2008 vann hon SM-guld med Solna Vikings. Hon har även spelat 78 matcher med svenska damlandslaget i basket.