De senaste åren har så kallade myggplåster dykt upp allt oftare i annonser i sociala medier, fastän det i dagsläget inte finns några godkända myggplåster på marknaden. Susanna Sandberg, överläkare på hudkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad, avråder bestämt från att använda dem. Enligt tillverkarna ska vissa plåster fästas på kläderna, medan andra ska sättas direkt på huden.

Susanna Sandberg. Foto: Privat

– Sätter man plåstret på kläderna är det ju inte så farligt, men det är väldigt olämpligt att sätta det på huden, eftersom man kan få en hudreaktion, säger hon till Läkartidningen.

När Susanna Sandberg undersökt produkterna närmare har många av dem visat sig innehålla citronellaolja, ett parfymämne som är en relativt vanlig orsak till kontaktallergi. Att limma på ett parfymämne på huden och låta det sitta kvar i upp till 72 timmar, som vissa av tillverkarna rekommenderar, leder till en kraftig exponering, enligt Susanna Sandberg. Extra allvarligt tycker hon det är att plåstren marknadsförs mot barnfamiljer, eftersom barn har väldigt tunn hud.

– Vill du utveckla kontaktallergi är det så här du gör.

Själv har hon eller hennes hudläkarkollegor inte stött på någon patient med akuta besvär, men Susanna Sandberg ser ändå med oro på utvecklingen.

– Om myggplåster får stor spridning kan vi vänta oss en ökad förekomst av kontaktallergi om några år, säger hon.

Redan förra sommaren gick Kemikalieinspektionen ut med en varning kring myggplåster och fortfarande finns inga godkända myggplåster i Sverige, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen till P3 Nyheter.

P3 Nyheter rapporterar också att det har kommit in anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden om att plåstren inte fungerar.

– Du kan lika gärna kasta bort pengarna, säger myggexperten Anders Lindström till radion.

Läs också:
Läkare utan gränser varnar för nya myggburna sjukdomar i Sverige