Artikeln i NEJM är skriven av Tommy Cederholm, professor emeritus i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, och Ingvar Bosaeus, universitetssjukhusöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och bygger på en sammanställning av kunskapsläget de senaste fem decennierna med särskild tonvikt på vad som har hänt de senaste fem åren.
I artikeln konstaterar de att kunskaperna om undernäring och behandling har tagit stora steg framåt de senaste åren. Trots det är upp till hälften av patienter som ligger på sjukhus undernärda och problemet är mest utbrett på geriatrikkliniker.
Deras sammanställning visar att viktnedgång och undernäring traditionellt har uppfattats som ett uttryck för sjukdom eller åldrande som det inte går att göra något åt. Nu vet man att det oftast handlar om att en underliggande sjukdom gör att patienterna äter mindre och att organ och vävnader bryts ner. Nya stora behandlingsstudier visar dessutom entydigt att undernäringen kan vändas.
–Det är allt för få patienter som får diagnosen undernäring. Inom sjukvården och äldreomsorgen är det fortfarande ett problem med underdiagnostisering och underbehandling av tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men med ganska enkla metoder skulle patienter och äldre kunna må mycket bättre, säger Tommy Cederholm i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
De senaste studierna visar bland annat att rådgivning och behandling i samarbete med dietister, samt användning av näringsdrycker kan bromsa viktnedgången och minska dödligheten.
– Det här är enkla åtgärder som åsidosätts varje dag. Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd som till exempel spridd cancer. I till exempel Sverige har vi jobbat vi med detta i många år, men vi måste bli ännu bättre, säger Ingvar Bosaeus i pressmeddelandet.
Nu föreslår de konkreta åtgärder för att minska lidandet.
– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, att uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringstät mat och i tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker. Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på både grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor, säger Tommy Cederholm i pressmeddelandet.