29-årige Henrik Wikström arbetar på Sandens hälsocentral i Boden. Hösten 2023 blev han sjukskriven på grund av en depression. Under sjukskrivningen hade han svårt att aktivera sig mentalt.
En dag såg han ett Instagram-inlägg om Region Norrbottens pilotprogram Kultur på recept, en del av EU-projektet Arts on prescription in the Baltic Sea Region. Programmet erbjuder kulturaktiviteter till personer som har eller löper risk att utveckla psykisk ohälsa som stress, ångest och depression. Han nappade direkt.
– Jag provar, tänkte jag. Jag ville göra allt för att komma tillbaka.
Henrik Wikström såg också projektet som en chans få insikt om vad han själv, som läkare, kan rekommendera sina patienter. Han mejlade och frågade om han kunde vara med.
I slutet av september fick han plats i pilotprogrammets grupp i hemstaden Boden. Under nio veckor, varje tisdag och torsdag, träffades de tolv deltagarna i gruppen för att besöka utställningar, pröva på konst, hantverk och dans under ledning av utbildade kulturpedagoger.
– Under konstdelen fick vi bland annat måla. I en övning skulle vi byta våra verk med varandra. Det kändes ångestfyllt att måla över något som andra har gjort. Men jag brydde mig inte alls om vad de gjorde med min målning, säger han och fortsätter:
– Det svåraste för mig var att acceptera att allt inte blir perfekt och att öppna upp mitt kreativa sinne.
Han tyckte till en början att det var jobbigt att göra sådant han inte behärskade. Sedan började han släppa kraven.
– Under formdelen fick vi hålla på med lera. Det var lättare för mig. Jag lyckades göra två skulpturer som jag blev riktigt nöjd med.
I dag är Henrik Wikström inte sjukskriven längre. Sedan i mitten av februari jobbar han heltid igen. Han tror att kultur på recept hjälpte honom att aktivera sig och skyndade på processen för att komma tillbaka. Nu har han lärt sig att sänka kraven på sig själv.
– Jag administrerar extremt mycket effektivare nu. Jag har också hittat ett arbetssätt som gör att jag inte behöver reda ut allting första gången jag träffar en patient. Jag kan nyttja återbesök som en del i utredning och behandling och på så sätt hinna med alla delar.
Han tycker att projektet gett honom nya perspektiv.
– Jag har lärt mig använda båda hjärnhalvorna. Att inte bara tänka på kraven. Jag har fått större uppskattning för saker i vardagen och öppnat ögonen för det kreativa. Jag gick till exempel en fotokurs i maj för att lära mig ta lite mer konstnärliga bilder, säger han.
Henrik Wikström har rekommenderat flera av sina patienter att ansöka om kultur på recept. Tre eller fyra har fått möjlighet att pröva på konceptet. De flesta verkar nöjda, tycker han.
– Jag tror att konceptet fungerar bäst för kulturintresserade personer som har höga krav på sig själva, en stressproblematik, med en stark önskan att komma tillbaka i arbete. De kan nog få ganska stor nytta av det och säkert återgå till arbetslivet lite snabbare, säger han.
Kultur på recept har tidigare provats i flera EU-länder och på andra håll i Sverige.
– Egentligen så finns det redan väldigt mycket forskning om kultur på recept, så vi behöver inte bevisa att det fungerar. Det finns redan i länder som Portugal, Italien, Grekland, Frankrike, Kanada, Australien, Belgien, Nederländerna och England. I England är det väldigt stort, säger Susanne Lindquist som är samordnare för rehab-koordinatorerna inom primärvården och psykiatrin i Region Norrbotten och arbetar med projektet Kultur på recept.
Hittills har ett 40-tal personer deltagit i Region Norrbottens pilotprojekt. Många gruppdeltagare har sett kulturaktiviteterna som ett bra sätt att möta andra i samma situation och bryta isoleringen som ofta följer på en sjukskrivning, enligt Region Norrbotten.
Målet med EU-projektet Arts on prescription är att parterna, som finns i flera länder runt Östersjön, gemensamt ska utveckla en modell för kultur på recept som sedan kan anpassas till lokala förhållanden. Region Norrbotten samverkar också för att sprida kultur på recept till andra delar av Sverige, bland annat med Region Jönköpings län – som redan implementerat konceptet – och flera regioner i norra Sverige.
– Region Jämtland Härjedalen har också provat på konceptet och faktiskt fattat ett politiskt beslut om att fortsätta med det, säger Susanne Lindquist.
Om Region Norrbotten ska fortsätta med kultur på recept, efter 2026 då EU-projektet tar slut, så måste de också ta ett politiskt beslut för att lösa finansieringen.
– Jag kan se nyttan med projektet. Jag hoppas det får finansiering, säger Henrik Wikström som blev invald som ledamot för Moderaterna i regionfullmäktige i Norrbotten denna mandatperiod, men lämnade politiken i samband med sjukskrivningen.
I höst genomförs den tredje omgången av pilotprojektet i Region Norrbotten.
– I oktober börjar vi sista omgången och är färdiga till i mitten av december. Vi har faktiskt en väntelista för personer som vill delta, säger Susanne Lindquist.
Kultur på recept
Region Norrbottens pilotprogram Kultur på recept genomförs som en del av EU-projektet Arts on prescription in the Baltic Sea Region. Liknande pilotprogram genomförs i flera länder runt Östersjön, bland annat Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. EU-projektet pågår mellan 2023 och 2026.
Syftet med Arts on prescription är att hjälpa hälso- och sjukvården, myndigheter och kulturinstitutioner att engagera människor med psykisk ohälsa i sociala kulturaktiviteter för att förbättra deras psykiska hälsa.
Projektet följs också av forskare på universitet i Danmark, Finland och Litauen. När den sista omgången är klar kan forskarna ta fram och presentera sina resultat.
Källa: Region Norrbotten, Interreg Baltic Sea Region