Detta för att slippa flytta akutsjukvården till Centrallasarettet i Växjö trots att Ljungby kommun anses ha ett stort behov av ett akutsjukhus. En politisk styrgrupp tittar därför på om bland annat bemanning och finansiering kan lösas om Ljungby, Älmhult, Markaryd och regionen startar det gemensamma bolaget, skriver tidningen. Resultatet av en första utvärdering väntas vara klart i november.
Inspirationen kommer från Norrtälje, där kommunen och Region Stockholm driver vård i det gemensamma bolaget Tiohundra med 2 300 fast anställda.
– Det här kan bli ett Norrtälje 2.0. Vi är ett Norrlandslän som ligger i södra Sverige, kan man säga, och västra länsdelen har ett stort upptagningsområde. Ljungby är en stor kommun till ytan och ganska glest befolkat. Åker man från öst till väst tar det en timme att ta sig igenom bara Ljungby kommun, säger Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Ljungby, till Dagens Medicin.
Tidningen konstaterar att kommunen både ligger på ett »bra logistiskt läge« mellan E4 och E25, samt att det finns en sjuksköterskeutbildning i Ljungby. Det där om läget stämmer. När Läkartidningen jämför restiden från Markaryd visar det sig att den är mer än dubbelt så lång till Växjö än till Ljungby. Åker man från Älmhult blir resvägen något kortare till Ljungby än till Växjö, men utan tidsbesparing. Boende i västra delen av kommunen har dock närmare till Ljungby än Växjö.
Magnus Gunnarsson säger också att flera företag i området har valt att förlägga sin verksamhet där eftersom det är nära till akutsjukvård och att de nu har visat intresse för att bidra till att akutsjukvården inte flyttar.
– Det finns företag i regionen som är med och finansierar kommunala projekt i dag inom ramen för våra tre kommuner. Så det skulle kunna vara möjligt. Vi har en referensgrupp där företagen ingår. Vi har redan träffat företagen vid två tillfällen inom ramen för det här med sjukhuset, säger han till tidningen.
Magnus Gunnarsson säger också att såväl företag som kommunen skulle gynnas om akutsjukvården blev kvar i Ljungby.
–Det handlar om att marknadsföra våra arbetsplatser gemensamt. Vi kan locka ingenjörer och högutbildat folk, där den ena i familjen jobbar på sjukhuset och den andra på en utvecklingsavdelning på något av våra företag, säger han till tidningen.