Vårdbolaget Mandoleans avtal med Region Stockholm löper ut den sista november och kan inte förlängas, vilket Läkartidningen skrev om i förra veckan. Det har dock varit oklart om Mandometerkliniken har kunnat eller avsett fortsätta sin verksamhet fram tills dess.
På grund av en konflikt om felaktiga vårdregistreringar har heller inte regionen betalat den ersättning som kliniken tidigare haft enligt avtal, vilket framgår av en lägesrapport från hälso- och sjukvårdsförvaltningen från 17 juli.
»Eftersom vårdgivaren inte har återbetalat återkravet på frivillig väg började Regionen också från och med utbetalningen den 24 juni 2024 att reducera återkravet genom avräkning.«
Region Stockholm stämde vårdbolaget i maj och kräver omkring 50 miljoner kronor, men det är ännu oklart när saken ska avgöras i domstol.
Det var på måndagen som Mandometerklinikerna skickade ut pressmeddelandet om rekonstruktion. Mandometerklinikerna skriver bland annat att regionen »gjort en helt ny avtalstolkning« samt att regionen försatt specialistklinikerna i ett akut ekonomiskt läge.
Region Stockholm svarar i sin tur att avtalet inte tolkats på något nytt sätt:
»Vi har löpande följt upp verksamheten och när det upptäcktes att det fanns behov genomfördes en fördjupad uppföljning«, skriver Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård i Region Stockholm.
Han skriver vidare:
»Företaget har både vägrat att betala och rätta det som är felaktigt. Efter nästan ett år av diskussioner bestämde regionen sig till sist att stämma företaget i maj 2024. Samtidigt inleddes ett kvittningsförfarande som innebär att regionen, helt enligt avtal, håller inne en del av den ersättning som Mandolean får varje månad. Att detta skulle kunna komma att hända kommunicerades till vårdgivaren redan under sommaren 2023.«
Kvittningen är planerad att pågå tills dess att avtalet upphör i november eller när tvisten är avgjord.
Mandometerkliniken däremot tycker att regionen »föregriper rättegången«.
”När en region så påtagligt sviker patienterna så är det bra att staten kan bevilja företagsrekonstruktion för en verksamhet som egentligen har långsiktig livskraft. Styrelsen för Mandometerklinikerna har fått detta prövat och domstol har beviljat rekonstruktion vilket ger en enorm lättnad för alla nuvarande och framtida patienter”, skriver Mandometerklinikernas Stefan Stern.
Företagsrekonstruktionen innebär i detta fall att patienter fortsatt kan remitteras och göra egenanmälan till Mandometerklinikerna samt att kliniken fortsatt kan ta emot patienter från tre andra regioner. Däremot behöver patienter i Stockholm betala privat för specialistvård efter november om de vill fortsätta gå hos Mandometerklinikerna.