Den brittiska organisationen med 54 000 allmänläkare larmar om en mycket ansträngd situation för medlemmarna. I en medlemsenkät svarar cirka 75 procent att patientsäkerheten äventyras av en orimlig arbetsbörda.

Av enkäten som besvarats av 2 111 läkare framgår också att sex av tio svaranden säger att de inte har tillräckligt med tid för att bedöma och behandla patienter på ett bra sätt. En lika stor andel svarar att de inte får tillräckligt med tid för patientmötet och att de inte kan bygga den relation som behövs för att ge vård med bra kvalitet.

Det ansträngda läget ska ses mot bakgrund av att det genomsnittliga antalet patienter per läkare fortsätter att öka. Enligt organisationen går det nu 2 289 patienter per allmänläkare.

– Det faktum att så många av våra medlemmar säger att de inte kan ge den högkvalitativa och säkra vård deras patienter förtjänar visar att det är patienter som bär bördan i krisen inom allmänmedicin, säger professor Kamila Hawthorne, som är ordförande för RCGP, i ett pressmeddelande.

Organisationen har med anledning av det brittiska valet den 4 juli, den senaste tiden skickat ut en rad pressmeddelanden som tar upp allmänläkarnas problem och i det sista av dessa välkomnar man att den nyvalda brittiska regeringen har signalerat att den vill att en större andel av vårdbudgeten ska gå till allmänläkare.