Det har larmats om lokala covidutbrott av sars-cov-2 på olika ställen i såväl Sverige som utomlands under de senaste veckorna. Smittan syns även i svenska avloppsvatten.
– Man förväntar sig inte att det ska gå upp under sommaren men så har det varit sedan 2022, då den första omikronvågen dök upp, berättar Anna J Székely.
Och det är mer sars-cov-2-virus i omlopp än i fjol:
– Det är högre virusnivåer i avloppsvattnet än förra sommaren.
Sedan pandemins start har Anna J Székely följt virushalterna i reningsverk i landet där provtagningar från avloppsvattnet görs. SLU samordnar provtagningarna och analyserar på uppdrag av Folkhälsomyndigheten som i sin tur gör vidare analyser.
– I dag har vi 19 mätstationer som täcker ungefär 43 procent av befolkningen. Vi har tillsammans med Folkhälsomyndigheten valt relevanta platser där det bor mycket människor men vi har ändå en geografisk spridning från Luleå i norr till Malmö i söder, säger Anna J Székely.
De senaste veckorna är det några platser som stuckit ut vad gäller covidvirus.
– De senaste data vi hunnit analysera är från 15 juli – då började virushalterna gå ner på alla platser utom i Örebro.
Högsta virushalterna var däremot inte i Örebro.
– Det var i Östersund, under vecka 28. Vecka 28 nådde vi en topp i hela landet. Det var även höga halter i Västerås den veckan.
Förutom att virusnivåerna varit högre den här sommaren jämfört samma period i fjol, så ser trenden ganska lik ut, berättar Anna J Székely.
– Det började som en långsam uppgång i juni och nådde toppen andra veckan i april.
Anna J Székely och hennes kollegor på SLU väntar sig inga ytterligare toppar i sommar – tvärtom.
– Juli är den stora semestermånaden, och som vi sett tidigare somrar brukar det dämpa infektioner.
Läs även:
Nya avloppsprov pekar på att covidspridningen är på nedgång