Bengt Samuelsson.

Bengt Samuelsson tilldelades 1982 Nobelpriset i medicin eller fysiologi tillsammans med svensken Sune Bergström och britten John R Vane. De belönades för sin forskning om prostaglandiner – hormonlika substanser som reglerar en rad viktiga processer i kroppen. De kartlade hur ämnet är uppbyggt.

Deras forskning resulterade i praktiskt användbara behandlingsmetoder för bland annat magssår, menssmärtor, bensår och påskyndande av svåra förlossningar, skriver TT.

Bengt Samuelsson var även rektor för Karolinska institutet mellan åren 1983 och 1995 samt ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien sedan 1981 och ordförande i Nobelstiftelsen mellan åren 1993 och 2005. Fram till sin död var han anknuten forskare till institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska institutet.

– Bengt Samuelsson har haft en enorm betydelse för det forskningsfält han grundade, så kallade lipidmediatorer, och som tidigare rektor för Karolinska institutet under tolv år säger Karolinska institutets rektor Annika Östman Wernerson på universitetets webbplats.