För att skriva provet måste läkarstudenterna fylla i en blankett där de samtycker till att myndigheterna hanterar deras personuppgifter. I en enkät som Korea Association of Medical Colleges har låtit göra bland de drygt 3 000 studenter som ska skriva årets prov svarade 95,5 procent att de inte hade fyllt i formuläret för samtycke, rapporterade The Korea Times i förra veckan.

Tidigare i år har även en stor andel av sistaårsstudenterna på landets läkarutbildningar vägrat att delta i undervisningen, skriver tidningen.

Studenternas vägran att skriva provet riskerar att myndigheternas mål för läkartäthet inte uppfylls – och inte bara på längre sikt.

Planen var att de nyexaminerade studenterna skulle underlätta läkarbristen på landets sjukhus till följd av den strejk som har pågått sedan i februari. Strejken involverar omkring 9 000 av landets 112 000 läkare och merparten av de strejkande skulle i Sverige titulera sig AT-läkare. Och precis som studenterna som vägrar att skriva AT-provet vänder de sig mot planen att från och med nästa år utöka antalet utbildningsplatser med 1 500.

Myndigheterna menar att landet behöver fler läkare för att förbättra hälsovården på landsbygden samt möta det förväntat ökade behovet av sjukvård till följd av landets demografi med en allt större del äldre. ABC News rapporterar att behovet anses vara ytterligare 10 000 läkare år 2035.

De strejkande läkarna säger å sin sida att fler utbildningsplatser riskerar att leda till sämre löner och kräver att landet i stället satsar på bättre arbetsmiljö och högre läkarlöner.

Protesten fick tidigt stöd av World Medical Association, som i ett uttalande skrev att även läkare har rätt att strejka och att strejken är förståelig med tanke på att många läkare i landet riskerar utbrändhet till följd av långa arbetspass och låga löner. WMA skrev också att läkarkåren har svartmålats i media. Organisationen slog också fast att landets regering är ansvarig för att krisen uppstod.

För att få stopp på den utdragna strejken har myndigheterna ställt ultimatum till de strejkande läkarna: Återgå till arbetet eller bli av med legitimationen – när man får legitimation skiljer sig från här. Trots detta har läkarna vägrat att avbryta strejken och i måndags i förra veckan vek regeringen ner sig. De strejkande läkarna kommer inte att bli av med sina legitimationer. WMA säger i uttalandet att hoten om repressalier skulle kunna ses som en kränkning av läkarnas mänskliga rättigheter och leda till ett farligt prejudikat.

Frågan är om regeringens 180-gradersvändning räcker. Myndigheterna hotade inledningsvis de läkarstudenter som inte deltog i undervisningen med repressalier. Sedan mjuknade de och meddelade att studenter skulle kunna få godkänt även om de hade hög frånvaro. Trots det valde merparten av de studenter som deltog i protesten att fortsätta sin bojkott av undervisningen, skriver tidningen.