Vecka 29, eller Stockholmsveckan som den också kallas, har precis passerat. Den gick inte obemärkt förbi men den har heller inte tyngt vården mer än vad den brukar.
– Stockholmsveckan märks främst på akuten, och helgen var stökig. Men det är sällan som den veckan genererar så många inneliggande patienter eftersom det då handlar mer om tillnyktring, sårskador och sådana saker, säger Karin Blom, specialistläkare inom öron- näs- och halssjukdomar.
Hon är i vanliga fall verksamhetschef för öron- näs- och halsmottagningen och hudmottagningen på Visby lasarett. Just veckan som råder är hon medicinskt ansvarig för hela lasarettet.
– Det har hittills varit en ganska lugn sommar, trots att den började med stabsläge vecka 24. Vi har faktiskt haft färre patienter än tidigare och de har heller inte varit lika sjuka, säger Karin Blom.
Hon berättar vidare att det funnits vårdplatser till dem som behövt och att avdelningarna i stort sett kunnat behålla patienterna på rätt instans; att de inte har haft »särskilt många utplacerade«. Detta trots att lasarettet dragit ned på elva vårdplatser i sommar jämfört med förra sommaren på grund av bemanningssvårigheter.
– Vi har gjort ett stort arbete under året med att försöka få till rätt antal vårdplatser för respektive klinik. Att patienterna får ligga på rätt vårdavdelning är bra för patientsäkerheten, vårdflöden och arbetsmiljön, säger Karin Blom och fortsätter:
– Vi var lite oroliga att det skulle bli jätteproblem men så har det inte varit hittills.
På internmedicin och kirurgen hinner de med det akuta, men all elektiv vård får stå tillbaka.
– Vi hinner inte med någon planerad vård sommartid då tillgängligheten på operation är klart nedsatt, säger Karin Blom.
Även inom primärvården råder ett högt tryck, berättar Ann Hovland-Tånneryd. Hon arbetar tillfälligt som vikarierande primärvårdschef men är annars distriktsläkare och verksamhetschef för Hemse vårdcentral. Situationen beskrivs ändå som fungerande – vårdcentralerna är vana. Däremot har primärvården haft svårare att få tag på hyrläkare.
– Jag tror att det beror på det nya hyrläkaravtalet och att det blivit dyrare att bo här. Situationen ger en större belastning på ordinarie personal.
Men förberedda på turister är man alldeles oavsett.
– Vi har ju länge haft turistmottagning i Visby, Slite och Hemse på somrarna. I Visby har vi en särskild turistmottagning, säger hon.
Den bemannas av två läkare, en sjuksköterska och en undersköterska. I Slite och Hemse ser det annorlunda ut.
– Där får ordinarie verksamhet stå tillbaka lite under den här perioden för att kunna möta upp behovet från turisterna.
Ann Hovland-Tånneryd berättar att de flesta som söker vård under sommaren inte bor på ön.
– Majoriteten är utomlänare, och det är många norrmän och danskar. Men de som söker vård gör det för adekvata saker – de behöver vård.
Det är ett hårt tryck på primärvården, konstaterar Ann Hovland-Tånneryd.
– Men läget är under kontroll.
Läs även:
Gotland kräver ötillägg för att klara vården – annars får staten ta över