Anders Sönnerborg.
Anders Sönnerborg. Foto: Karolinska institutet

De goda resultaten från studien, som publicerades i New England Journal of Medicine häromdagen, har lovordats av statsepidemiologen Magnus Gisslén. Mer återhållsam är Anders Sönnerborg, professor infektionssjukdomar vid Karolinska institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset som arbetat med hivprevention sedan 1980-talet.

– Sett som en akademisk studie är det naturligtvis väldigt bra resultat. Men sedan kommer nästa steg, då kvarstår ett antal frågetecken, innan vi kan ropa hurra. Studien har inte pågått så länge. Ingen vet hur resultaten blir efter ett, två, tre eller fyra år. Det finns också en uppenbar risk för att följsamheten minskar om läkemedlet används i den dagliga sjuk- och hälsovården, säger han.

I studien har läkemedlet Sunleca (lenacapavir) testats på en grupp hiv-negativa unga kvinnor i Sydafrika och Uganda. Resultaten visar att ingen av de drygt 2 300 kvinnor som behandlats med lenacapavir smittades av hiv. I kontrollgrupperna som behandlades med dagliga tabletter av ett annat läkemedel drabbades drygt 2 procent av hiv. Sprutorna som bara behöver injicerats var sjätte månad hade varit en effektivare behandling än att ta dagliga tabletter. De positiva resultaten gjorde att studien avbröts i förtid och samtliga deltagare erbjöds läkemedlet.

Företaget Gileads prissättning av lenacapavir har dock ifrågasatts. Enligt Dagens Medicin kostar ett års behandling, det vill säga två injektioner, drygt 420 000 svenska kronor. Därutöver tillkommer en startbehandling med tabletter under två dagar som i Sverige kostar nästan 29 000 kronor. Läkare utan gränser menar att läkemedlet kan produceras till ett betydligt lägre pris och på så sätt bli tillgängligt för fler.

– Det är jävligt dyrt. Läkemedelsbolagen har ju kostnader för att utveckla läkemedel. Sedan vill de ta igen utvecklingskostnaderna genom att sätta ett högt pris. De har ju patent på läkemedlet, så det råder ingen konkurrenssituation. Men om läkemedlet ska säljas i låg- och medelinkomstländer, då kommer företaget att tvingas gå ned rejält i pris, säger Anders Sönnerborg.

Han tror att det finns sätt att pressa ned priset.

– Det har hänt tidigare att läkemedelsföretag som Gilead har lånat ut eller sålt sin licens till indiska företag som kan producera läkemedlet mycket billigare. Sedan får de här indiska bolagen inte sälja läkemedlet till Europa och USA. De får bara sälja till låg- och medelinkomstländer, säger han.