Regeringen menar att det är möjligt att förbättra delning och användning av forskningsdata. I uppdraget till Vetenskapsrådet ingår därför att myndigheten ska lämna förslag på samordning, organisatorisk förändring och hur man ska kunna öka följsamheten till de så kallade FAIR-principerna, det vill säga att forskningsdata ska vara sökbara, tillgängliga, kompatibla och återanvändningsbara.

Av regeringsbeslutet framgår att tidigare utredningar kommit fram till att organiseringen av e-infrastrukturen kännetecknas av fragmentisering, vilket riskerar att göra att svenska forskare hamnar på efterkälken. Även ekonomin och säkerheten påverkas av dagens bristande samordning.

Utbildningsministern vill nu se ett samlat ansvar.

»Ansvaret för den svenska e-infrastrukturen för forskning är uppdelat på många olika aktörer, vilket leder till bristande samordning. Den tekniska utvecklingen går framåt mycket snabbt och uppdraget till Vetenskapsrådet är viktigt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för svensk forskning och innovation«, säger utbildningsminister Mats Persson i en presskommentar.

En tidigare utredning (SOU 2021:65) föreslog att befintliga e-infrastrukturer skulle samlas i en ny myndighet, eller som en del av en ny myndighet. Regeringen skriver att samordningen borde vara möjlig att utveckla utan en ny myndighet.

Om cirka ett år, senast den 15 juni 2025, ska förslagen överlämnas till regeringen.