Produkterna används vid akuta och kritiska tillstånd och felet kan göra katetrarna obrukbara och därför orsaka dödsfall, skriver regionens företrädare i en anmälan till Läkemedelsverket.

Regionen har påtalat problemet för leverantören vid flera möten, och denne har sagt att problemen ska åtgärdas, men de defekta katetrarna har fortsatt att dyka upp i flera leveranser under 2024. Ofta är de flesta katetrar korrekta medan ett mindre antal har inneburit risker.

Det finns få leverantörer av sugkatetrar och regionen har inte kunnat handla av något annat företag än det som fortsätter att leverera de undermåliga produkterna, enligt tillbudsanmälan till Läkemedelsverket.

Till Läkartidningen förklarar Linda Eidevåg, en av upphandlarna på regionen, varför det inte går att köpa produkterna från en annat företag just nu.

»Anledningen till att vi inte kan köpa funktionsdugliga katetrar från den andra leverantören är att de levererar endast till sina avtalskunder och då vi inte har avtal med dem står vi utanför den fördelning som de gör. Vi kan inte heller teckna avtal med dom. De tecknar inte avtal med fler kunder då de har svårt att leverera till sina befintliga avtalskunder«, skriver hon i ett postsvar.