Det har stormat kring Mandometerklinikerna i medierna det senaste året. Bland annat har SVT rapporterat om brister i vården. Regionstyret har bland annat reagerat på det och beslutat att regionen ska ta över slutenvården i egen regi.

Mandometerklinikernas avtal med regionen löper ut den 30 november i år – men det råder oenigheter i processen kring övergången.

I förra veckan var ätstörningsvården i Stockholm föremål för ett extrainsatt möte i hälso- och sjukvårdsnämnden. Detta då Moderaterna befarar att patienterna hamnar i kläm när Mandometerklinikernas avtal med Region Stockholm nu är på väg att upphöra.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som gjort en fördjupad granskning av kliniken, hävdar exempelvis att Mandometerklinikerna gjort felaktiga vårdregistreringar vilka har baserats på ett medicintekniskt hjälpmedel (Mandometer) som används för att lära sig äta normalt. Detta har lett till en rättslig tvist om utbetalningar från regionen till Mandometerklinikerna där regionen i maj stämde bolaget Mandolean AB som driver Mandometerklinikerna.

Per Södersten startade Mandometerklinikerna i början på 1990-talet tillsammans Cecilia Bergh som är vd. Foto: Mandometerklinikerna

– Vi har gjort vårdregistreringar med Mandometer i mer 20 år. Vi utarbetade hjälpmedlet en gång i tiden med regionen och nu får vi plötsligt inte betalt för att använda det, säger Per Södersten, professor emeritus vid Karolinska institutet, som startat Mandometerklinikerna tillsammans med vd Cecilia Bergh.

Vårdgivaren Mandolean AB, som behandlar ätstörningar på Mandometerklinikerna, har enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningens lägesrapport gått ut i medier och hotat om att säga upp avtalet i förtid.

Enligt Per Södersten stämmer inte detta.

– Vi säger inte upp några avtal. De tvingar oss genom att inte betala oss längre. Det sprids i media att vi inte tar ansvar för våra patienter, men det stämmer inte. Vi planerar för hur vi ska fortsätta kunna ta hand om våra patienter och vi har avtal med andra regioner som Västra Götaland, Region Värmland och Region Jönköping, berättar Per Södersten som i övrigt har mycket kritik att komma med när det gäller Region Stockholms hantering av ätstörningsvården.

Mandoleans gällande avtal för ätstörningsvård i Stockholm tecknades med dåvarande landstinget 2018. Avtalet löper ut den 30 november i år och kan enligt lag inte förlängas. I samband med detta görs flera förändringar av ätstörningsvården i Region Stockholm för att skapa en mer sammanhållen vård. Tidigare har ätstörningsvården bedrivits separat från övrig psykiatrisk vård, men nu ändras det och den specialiserade vuxenpsykiatrin kommer i framtiden att behandla patienter med ätstörningsproblematik. Slutenvård och öppenvård för de mest sjuka patienterna kommer att bedrivas av regionägda Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ).

Sandra Ivanovic Rubin (MP).

Planeringen för överföringen av patienter från Mandometerklinikerna till SCÄ har pågått under hela våren – men stötte på hinder. Miljöpartiets Sandra Ivanovic Rubin, även ordförande för psykiatriutskottet, skriver följande i ett mejl till Läkartidningen:

»När Mando i slutet av juni hotade med att stänga sin verksamhet i förtid kontaktade jag som ordförande i psykiatriutskottet direkt hälso- och sjukvårdsförvaltningen för att säkerställa att de vidtog åtgärder för att samtliga patienter som remitteras från Mandometerklinikerna kan ges vård utan avbrott även om Mando väljer att stänga sin verksamhet innan november.«

Som reaktion på dessa uppgifter hade hälso- och sjukvårdsnämnden den 17 juli ett extrainsatt möte om situationen på begäran av Moderaterna och de andra oppositionspartierna. På mötet presenterade hälso- och sjukvårdsförvaltningen de åtgärder regionen vidtagit för att kunna hantera ett eventuellt tidigare övertagande. Det beslutades också att förvaltningen skulle se över Moderaternas skrivelser om patientsäkerhetskonsekvensanalys och behovet av ytterligare vårdplatser.

Miljöpartiets Sandra Ivanovic Rubin som var med på mötet säger också:

»Det är viktigt att veta att regionen sedan tidigare har en plan för att ta över patienter från Mando i samband med att deras avtal löper ut i november. I det arbetet har vi utökat antalet vårdplatser och genomfört en patientsäkerhetskonsekvensanalys. Det Moderaterna nu föreslår är alltså redan genomfört under våren.«

Mikaela Lithman är verksamhetschef för Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ). Foto: Lina Bylund

När Läkartidningen når SCÄ:s verksamhetschef Mikaela Lithman är de förberedda på att ta emot patienter – omkring 200–300 patienter i veckan från Mandometerklinikerna, enligt regionen.

Enligt Per Södersten handlar det om 150 patienter om dagen.

»SCÄ är en del av SLSO-psykiatrin i Stockholm, och i systemet finns god kapacitet att ta hand om samtliga patienter även om Mando skulle avsluta sitt avtal i förtid«, skriver Mikaela Lithman i ett mejl till Läkartidningen.

Oavsett om detta händer kommer SCÄ att ansvara för både öppenvård med avancerad dagvård samt heldygnsvård från och med den 1 september, enligt ett beslut i psykiatriutskottet. Under hösten finns en extrabeställning så att det finnas dubbel kapacitet i ätstörningsvården för att säkerställa ett strukturerat och successivt övertagande.

Vården för de svårast sjuka patienterna som behöver heldygnsvård planeras att förläggas till nyrenoverade lokaler på Ungdomens hus på gamla Karolinska. Men då lokalerna inte står klara än kommer Danderyds sjukhus att ta hand om patienterna tills dess att allt är klart. I lägesrapporten framgår att 40 vårdplatser kommer att erbjudas, jämfört med nuvarande 20.

På frågan om hur SCÄ förbereder sig på ett större uppdrag svarar Mikaela Lithman:

»Under våren har samtliga vuxenpsykiatriska kliniker och BUP fått extra utbildning i ätstörningar, vi har genomfört utbildningar för läkare inom psykiatrisk heldygnsvård samtidigt som vi har anställt mer personal.«

Mikaela Lithman berättar att SCÄ för närvarande har elva överläkare i psykiatri och att man gärna vill anställa fler specialistläkare.

Hur upplever ni att samarbetet med Mandolean AB har varit hittills under den här övergången?

»Vår prioritet är patienterna och vi gör vårt bästa för att övergången ska flyta så smidigt som möjligt. I övrigt vill jag inte kommentera frågan.«, skriver SCÄ:s verksamhetschef i mejlet.

Läs även: Sakkunniga ger fel bild av Mandometerbehandlingen
Ätstörningsvården i Stockholm ska fungera bättre
Oberoende positiva replikationer av Mandometermetoden saknas