I höst väntas utredaren Mikael Ohrling presentera sina förslag för regeringen om hur kommuner ska få möjlighet att anställa egna läkare för att behandla patienter. I dag är det stopp för den typen av anställningar. Däremot finns det inget som hindrar kommuner från att anställa läkare för mer strategiska roller. Den vägen har också ett fåtal kommuner testat, med blandat resultat. Först ut var Stockholm som hösten 2021 anställde en läkarstrateg. Läkaren valde dock att sluta i förtid – och avrådde andra kommuner från att skaffa egna läkare. Länge hävdade Stockholms stad att en ny läkare skulle rekryteras för rollen, men nu är satsningen pausad. »Vi har den senaste tiden valt att prioritera arbetet med hälso- och sjukvård på andra sätt (…) Det är inte omöjligt att vi tar upp stafettpinnen längre fram men för närvarande är det inte aktuellt«, skriver äldredirektör Patric Rylander i ett mejl till Läkartidningen.

Men i Örebro, som var tvåa på bollen, är planen att projektet med en läkarstrateg ska förlängas i ytterligare två år, fram till hösten 2026. För Per-Ola Sundin, som har arbetat halvtid på posten de senaste åren, har dock jobbet varit svårare än han hade väntat sig.

Per-Ola Sundin arbetar som läkarstrateg i Örebro kommun. Foto: Pavel Koubek

– Jag är en optimist och älskar utmaningar. Och när man diskuterar frågor som berör sköra äldre på en strategisk nivå är det lätt att se att man behöver bryta ramarna och ta större kliv. Men ju närmare verksamheten man kommer, desto större är fokuset på att bara lyckas hantera vardagen, särskilt när ekonomin är tuff och det är brist på personal, säger han.

I början lade han mycket tid på att få till mellanvårdsplatser, en ny vårdnivå inom den kommunala vården, med möjlighet till fler medicinska åtgärder. Även om stödet för idén var starkt gick den inte att driva igenom som tänkt.

– Det föll på frågan om vem som ska stå för läkarresurserna, vilket jag tycker är väldigt illustrativt för hela omställningen till nära vård. Primärvårdens läkare anser sig inte räcka till för det här extra uppdraget, vare sig när det gäller tid eller kompetens, och för sjukhusspecialiteterna faller det sig inte heller naturligt att ta hand om en enhet i kommunens lokaler, utanför sjukhuset.

Per-Ola Sundin tycker ändå att bakslaget var lärorikt.

– Det satte fingret på alla praktiska frågor som måste lösas för att man ska kunna höja den medicinska nivån på den kommunala hälso- och sjukvården. Ta en så enkel sak som att börja ge blod till exempel. För att kunna göra det behöver man först komma överens om vem som ska hämta blodet.

Kanske måste man först och främst skapa organisatoriska förutsättningar för att kunna påbörja förflyttningen mot en mer nära vård. En gemensam politisk nämnd mellan kommun och region skulle kunna vara en bra startpunkt, resonerar Per-Ola Sundin.

Till skillnad från Stockholms tidigare läkarstrateg tycker Per-Ola Sundin att fler kommuner borde anställa egna strateger för att borra i utvecklingsfrågorna. Han tror dock att hans eget jobb har underlättats av att det finns en motpart inom regionen, en äldrevårdsöverläkare som han arbetar nära. Jobbet är roligt, men inte så konkret, säger Per-Ola Sundin. Mycket möten och diskussioner blir det.

– Ibland tänker jag: »Per-Ola, vilken skillnad gör du för de sköra äldre? Hur hade de haft det om du inte hade jobbat här?« Den frågan är inte alltid så lätt att svara på.

På halvtid jobbar han inom primärvården och har ansvar för ett äldreboende, där han i liten skala provar nya arbetssätt. Det är i stunderna med patienterna som han hämtar bränsle till det strategiska arbetet. Hela tiden har han de sköra äldre i åtanke, säger han.

– Man måste komma ihåg varför man är där och vad man vill. Annars blir det bara möten som handlar om vad nästa möte ska handla om.

Ytterligare två kommuner, Uddevalla och Trollhättan, får en läkarstrateg från och med i höst, vilket Dagens Samhälle var först med att rapportera. Per-Ola Sundin tror att jobbet som läkarstrateg kan vara enklare i mindre kommuner.

– Där kan man säkert jobba strategiskt samtidigt som man kan finnas där i vardagen för de äldre på ett annat sätt, säger han.

Läs också:
Mikael Ohrling ska stärka kommunal medicinsk kompetens
Utredare ska föreslå en ordning för kommuner att anställa läkare
Förre kommunläkaren avråder andra kommuner från att anställa läkare
Äldreministern vill få fler läkare att söka sig till geriatrik och kommuner
Ett tjugotal kommuner vill anställa läkare: »Behöver rätt kompetens«
Läkarstrateg blir språkrör för kommunal äldrevård i Örebro