Catharina Ihre Lundgren. Foto: Erik Flyg

Hallå där Catharina Ihre Lundgren, ny ordförande för SLS efter att tidigare ha varit vice ordförande. Vad kommer du ta vidare efter tidigare ordförande Tobias Alfvén?

– Jag tycker att han har gjort ett fantastiskt jobb och jag hoppas kunna förvalta det han gjort. Frågor som jag tycker är otroligt viktiga är fortbildning, arbetet med Kloka kliniska val och kunskapsstyrning – de bitarna måste vi jobba vidare med. Sedan är frågan kring primärvårdens roll i samhället – att alla ska ha samma rätt till nära och god vård – viktig. Samtidigt ska vi hantera en större och äldre befolkning. Det känns även väldigt positivt att SLS skapat ett bättre samarbete med Läkarförbundet. Det vill jag att vi jobbar vidare med.

Vilken fråga är mest akut enligt dig?

– Jag tror verkligen vi behöver satsa på fortbildning, annars kommer vi att halka efter. Det är ju dagens och morgondagens sjukvård som det handlar om. Ska vi hänga med både nationellt och internationellt måste vi se till att fortbilda alla generationer kontinuerligt. Här är det viktigt med en nationell samsyn, och både Svenska läkaresällskapet och Läkarförbundet tillsammans med specialistföreningarna kan vara med och påverka. I slutändan är det ju dock arbetsgivaren, regionerna, som måste se till att de anställda får fortbildning. Det behövs såklart beslut uppifrån.

Vad tycker du är mest spännande?

– Det finns många viktiga frågor, en handlar om jämställdhet och »likarätt«, vilket inte bara gäller män och kvinnor. Vi har en stor invandrad population, och det måste vi tänka på. Miljöfrågan är också aktuell, både hur vi ska hantera vår globala miljö men också sjukhusmiljön. Det är så otroligt mycket engångsmateriel och läkemedel som används och där tror jag vi kan tänka till hur vi använder saker – och vad vi egentligen behöver använda. Det tankesättet går in i Kloka kliniska val och att vi bör tänka på vilka val vi gör, om vården vi ger är nödvändig och så vidare. 

Du tillträder nu mitt i semestertider – när påbörjar du arbetet?

– Jag har varit vice ordförande i tre år, så det lär nog fortsätta ungefär som tidigare. Det blir nog ingen dramatisk skillnad i sommar, men kanske kommer det lite fler mejl i inkorgen innan det drar i gång i höst. Ordförandeposten är ett ideellt uppdrag, och jag kommer fortsätta att jobba kliniskt, men det kommer så klart att bli en hel del möten och arbete även på kvällar och helger, säger Catharina Ihre Lundgren.

Läs även:
Catharina Ihre Lundgren vald till ny ordförande för Läkaresällskapet
Hon föreslås ta över Läkaresällskapet