Förra sommaren öppnades sex extra vårdplatser på Visby lasarett för att kunna ta emot den extra tillströmning av patienter som semestertider på turisttäta Gotland innebär. I år gör man tvärtom. Inga extraplatser öppnas, i stället kapas nio ordinarie vårdplatser, rapporterar P4 Gotland. Samtidigt slås två avdelningar, kirurgen och ortopeden, ihop för första gången. Det har lett till oro bland personalen, som är rädd för att göra fel när man helt plötsligt vårdar nya patientgrupper, enligt TT. Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob säger till P4 Gotland att sammanslagningen visserligen utgör en risk, men att det trots allt är den bästa lösningen.

– Vi ser inget annat alternativ. Vi har haft otroligt svårt att bemanna även med den här neddragningen. Jag känner mig så trygg som jag kan vara inför en sommar där man inte vet vad som händer, säger hon och tillägger att det finns en god planering.

I förra veckan gick sjukhuset också upp i stabsläge, rapporterar Hela Gotland.

– Just nu ser läget ändå mycket bättre ut, och det är för att alla har hjälpts åt över verksamhetsgränserna och vi har kunnat lösa luckor, säger sjukhuschef Anna-Clara Collén till tidningen.

Regina Göbel, ordförande i Gotlands läkarförening, säger dock till TT att det känns »olustigt« att behöva acceptera ett minskat antal vårdplatser och varnar för att cancersjuka gotlänningar kan behöva åka till Stockholm för att opereras.

Två chefer har också valt att säga upp sig med hänvisning till situationen på lasarettet, skriver Hela Gotland.