Även män, transpersoner, personer som lever med hiv, och män som har sex med män bör vaccineras mot humant papillomvirus (HPV), meddelade Folkhälsomyndigheten i juni.

Myndigheten, som på uppdrag av regeringen utredde frågan om utvidgad organiserad vaccination, arbetar med rekommendationer som väntas bli klara i höst – sex år efter att Stockholm var först ut i landet med att införa ett utökat vaccinationsprogram mot HPV för kvinnor.

Då, hösten 2021, drog Stockholms läns landsting i gång programmet. Från 2022 kom även övriga  regioner igång med hjälp av statlig finansiering.

Joakim Dillner Foto: Ulf Sirborn

Medan vissa regioner är på väg att uppnå 70-procentsmålet, ligger Region Stockholm långt efter trots att de började tidigare. Enligt dagsfärska siffror från projektet för utrotning av livmoderhalscancer hade 34,6 procent av målgruppen, unga kvinnor upp till 30 års ålder, vaccinerat sig måndagen den 22 juli. I Västra Götaland var vaccinationstäckningen något högre och i Region Skåne handlade det om knappt 28 procent. Samtidigt hade regionerna Kalmar, Halland och Värmland uppnått omkring 60 procent.

– Stockholm var först ut, men de har tappat fart. Samtidigt är flera mellanstora regioner »snart klara«, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och ordförande för det Nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention (NKCx), till Läkartidningen.

Redan 2021 konstaterade han att det rent vetenskapligt vore möjligt att utrota livmoderhalscancer på bara två år, men så har det alltså inte blivit – och det beror på att vaccinationstäckningen inte har ökat i tillfredsställande takt.

Varför skillnaden i vaccinationstäckning mellan regionerna är så stor är svårt att avgöra, säger Joakim Dillner och lägger till att det ibland framförs att målgruppen inte vill eller orkar vaccinera sig. Samtidigt finns det många regioner som är framgångsrika med att nå  ut till målgruppen.

– I Region Kalmar är både kvinnokliniken och regionrådet väldigt engagerade, säger Joakim Dillner om att regionen toppar listan med en vaccinationstäckning på närmare 63 procent.

Han välkomnar Folkhälsomyndighetens utredning och säger att han blev positivt överraskad då deras förslag är »progressivt« då den föreslår allmän vaccination av män upp till 26 års ålder.

Och även om studier visar att det är mer kostnadseffektivt att vaccinera kvinnor, så skulle spridningen av HPV-virus minska ytterligare om även män vaccinerades. Dessutom handlar det om en jämställdhetsfråga då även män drabbas av HPV-relaterade cancerformer.

En sak är säker: 70-procentsmålet med flockimmunitet kommer att uppnås – om inte annat år 2039, då de årskullar som fått brett HPV-vaccin i årskurs 5 och 6 blivit äldre. I dag är det omkring 90 procent av flickorna och 85 procent av pojkarna som tar HPV-vaccin i skolan.

– Just nu har vi ett väldigt effektivt vaccinationsprogram bland barn, säger Joakim Dillner och lägger till att riksdagen klubbade ett förslag om att avsätta pengar till vaccination och screening av kvinnor i 23–30 års ålder efter att en nationell arbetsgrupp där han ingick hade berättat för partierna om det förväntade utfallet av olika vaccinationsscenarier, där han nämnde att utrotning redan är på gång – men om vi satsar mer kan den ske mycket fortare.

– Satsningen specificerades även som en egen post i statsbudgeten, vilket inte är vanligt, säger han.

HPV-virus bryr sig dock föga om den politiska viljan. I Sverige diagnostiseras årligen omkring 550 kvinnor med livmoderhalscancer, varav 150 avlider. Därtill kommer fall av vaginalcancer, vulvacancer, analcancer och tonsillcancer som orsakas av HPV-virus.

Det är bara vaccin som kan lösa problemet, dock i olika grad beroende på vilket virus det handlar om. Detta då olika typer av papillomvirus har olika reproduktionstal, förklarar Joakim Dillner.

Han konstaterar också att HPV16 är allra värst.

– För andra typer av HPV-virus är risken att utveckla cancer något förhöjd. Risken är till exempel ungefär tre gånger förhöjd om man har smittats med HPV52, medan den är 48 gånger förhöjd om man har smittats av HPV16.

– Det är därför som HPV16 styr våra beräkningar. Den orsakar omkring 60 procent av alla cancerfall och är svårast att utrota.

Samtidigt bekräftar studier av de vaccinationsprogram som har genomförts i Sverige och andra länder att vaccination är effektivt för att minska förekomst av HPV-virus och risken för HPV-relaterad cancer.

– 143 länder har vaccinationsprogram mot HPV och i alla länder som undersökt så sjunker förekomsten av HPV och i vissa länder är vi redan på väg mot utsläckning av en del HPV-typer, säger Joakim Dillner och nämner att i Sverige har förekomsten av HPV18 bland unga kvinnor i screeningprogrammet minskat med 97 procent sedan 2012.

Läs mer:
Regionerna laddar för att utrota livmoderhalscancer
FHM: Fler behöver vaccineras mot HPV
Förbättra screeningen för livmoderhalscancer
»Hennes första fråga var om hon skulle kunna få barn. Den andra var om hon skulle tappa håret«

Vaccinationstäckning, procent, i regionerna

Kalmar 62,6
Halland 58,4
Värmland 57,8
Västmanland 48,9
Uppsala 48,3
Jämtland 47,9
Blekinge 47,9
Kronoberg 46,9
Gävleborg 45,4
Västerbotten 45,2
Jönköping 41,2
Norrbotten 39,4
Västra Götaland 36,8
Västernorrland 35,0
Stockholm 34,6
Östergötland 34,3
Gotland 31,1
Södermanland 29,5
Skåne 27,9
Dalarna 26,6
Örebro 25,1