Sahlgrenska universitetssjukhuset uppger att både verksamhetschefer och ännu högre chefer går in och arbetar kliniskt året runt – och lite extra så här års för att fylla sommarluckor.
Madeleine Zetterberg är verksamhetschef för ögonsjukvården, professor i oftalmologi och överläkare i ögonsjukdomar.
– Jag har varit chef i sex år och hoppat in varje sommar sedan dess. De skulle kunna fylla schemat utan mig, men jag tycker jag får en värdefull insyn i hur verksamheten fungerar på golvet.
Madeleine Zetterberg jobbar 75 procent kliniskt under sommaren, jämfört med en dag i veckan som gråstarrkirurg resten av året. Under sommaren är det på ögonakuten hon stärker upp.
– Det kan vara alltifrån små barn som fått skräp i ögat till äldre som drabbats av en plötslig synnedsättning. Så här i semestertider kan det vara lite säsongsbetonade ögonskador. Det händer att vi får in patienter med en fiskekrok i ögat eller grus från en grästrimmer. Därför är det viktigt att ha skyddsglasögon, påpekar hon.
Hon uppskattar dels patientkontakten, dels den närmare relationen hon får med sina medarbetare. Det gynnar chefskapet, tycker Madelene Zetterberg.
– När jag får en förståelse för hur medarbetarna har det kan jag ta bättre beslut – och det ger en legitimitet som chef som förhoppningsvis gör att medarbetarna har större förtroende för mig.
Det handlar inte bara om att fylla en lucka och bli en bättre chef. Hon tycker helt enkelt att jobbet är väldigt roligt, både praktiskt men även ur ett pedagogiskt perspektiv, när möjligheten att hjälpa yngre läkare dyker upp.
– Här om dagen när jag var bakjour och fick åka in till sjukhuset visade jag en ganska ny ST-läkare hur man skrapar bort en så kallad grad (en metallflisa, reds anm.) från hornhinnan. ST-läkaren fick också diagnostisera sin första näthinneavlossning och ville ha bekräftelse på diagnosen. Sådana saker är jättekul, att få handleda, säger Madeleine Zetterberg.
Även Pär Parén tycker om att hoppa in under sommaren och beskriver det som »jättevärdefullt«. Han är verksamhetschef för Medicin och akutsjukvård Mölndal på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Jag har varit chef i fem år och under det senaste året har jag jobbat kliniskt i princip varje fredag för att hålla kunskaperna fräscha. Sedan är jag ju också bakjour året runt och rondar även på helger ibland…
Med andra ord blir det en del arbete utanför skrivbordet ändå, om än inte lika sammanhängande som under sommarmånaderna.
På sommaren arbetar han kliniskt de veckor mellan midsommar och mitten av augusti som han själv inte har semester. Det kan handla om två till fyra veckor.
– Kardiologer är en bristvara hos oss. Jag fyller antingen upp en schemarad på HIA (hjärtintensivvårdsavdelningen) eller på hjärtmottagningen. Vissa somrar har jag även varit ledningsläkare på akuten, säger han och konstaterar:
– Under den här mötesfria perioden brukar jag säga att jag är till schemaläggarens förfogande.
Pär Parén uppskattar att få utföra arbetet – kanske lika mycket som schemaläggaren uppskattar honom.
– Jag tycker det är jättevärdefullt och jag gör det både för att jag vill och för att det verkligen behövs. Jag upplever också att jag tjänar mycket tid i mitt chefsarbete på den erfarenheten jag får från den kliniska verkligheten. Jag hoppas fler kan bli inspirerade till att göra som jag!
Läs även: Chefen blir till »sommarvikarie« under traumaenhetens högsäsong
Direktören och chefen jobbar kliniskt i sommar: »Ett hantverksyrke«