I en debattartikel i Dagens Samhälle hänvisar han till en färsk rapport från Socialstyrelsen som visar att snittiden för ett akutbesök ökade förra året, forskning från Karolinska institutet som visar ett samband mellan långa väntetider på akuten och dödsfall, samt patientfall som har uppmärksammats i media.

»Trots detta riskerar tillgängligheten försämras ytterligare när ideologiska hänsyn tillåts trumfa medicinsk logik och patientens behov,« skriver Gustaf Drougge sedan.

»Hyrstoppet som sker i 8 av 21 regioner innebär också svåra konsekvenser för akutsjukvården. Vi vet att det är vanligt att hyrpersonal ofta används för att täcka upp obekväma arbetspass på akuterna«, skriver han.

Gustaf Drougge vill även se fler privatdrivna akutsjukhus och fler närakuter, men större delen av debattartikeln ägnar han åt hyrstoppet.

Han skriver vidare om att vårdanalysföretaget Sirona nyligen kom fram till att hyrpersonal är mellan 10 och 40 procent dyrare än fast anställda. »Det är en högre kostnad, men fullt jämförbart med inhyrd personal i andra sektorer med högutbildad personal.«

»Det är lätt att förstå att regionerna inte vill vara beroende av hyrpersonal men förändringen är alltför dogmatisk och skapar längre vårdköer. Det drabbar hårt den ordinarie personalen och ännu hårdare de sjuka patienterna,« skriver han.

Läs mer:
Ny rapport: Ökad överdödlighet vid hög belastning på akuten
Hyrstopp närmar sig i Östergötland
Regionernas gemensamma hyravtal stoppas av domstol för andra gången
Stopp för hyrpersonal i Halland – på sjukhus och regionägda vårdcentraler
Ökad stress efter stopp för hyrpersonal i Region Halland
Allt fler läkare vill jobba i Norge