Ett tidigare friskt barn kom in till barnakuten i Uppsala med huvudvärk, men vare sig röntgen av hjärnan eller den neurologiska undersökningen visade på något onormalt, och barnet skickades därför hem. Dagen därpå kom barnet in till akuten på nytt, där det fick kramper och fördes till intensiven, skriver Region Uppsala i en presskommuniké. Barnet opererades akut och fick en tryckmätare installerad i hjärnan. Det intrakraniella trycket var högt, och trots vård försämrades barnet och avled i hjärninflammation orsakad av TBE.

Sjukhusets internutredning pekade på svårigheter med att ställa rätt diagnos och verksamheten ser nu över sina rutiner. En lex Maria-anmälan har också gjorts.

Enligt Folkhälsomyndigheten rapporteras varje år 300-600 fall av TBE. Även om dödsfall förekommer är det »extremt ovanligt«, säger Johan Hedlund, enhetschef för smittskydd i Region Uppsala, till SVT Nyheter Uppsala.

– Tittar man i Sverige ser man några stycken om året, säger han.

P4 Uppland rapporterar att barnet var fullvaccinerat, och hänvisar till uppgifter i internutredningen.

Det är det första fallet i Sverige där ett fullvaccinerat barn har dött som Johan Hedlund känner till, säger han till P4 Uppland.

Läs också:
TBE fortsätter att öka – högsta antalet inrapporterade fall på tjugo år