Vårdförbundets strejk är över och parterna är sedan i fredags överens om ett nytt huvudavtal. Men under strejken och övertidsblockaden har fackförbundet flera gånger kritiserat regionerna för att missbruka regeln om skyddsarbete. I stället för att bara använda sig av möjligheten i akuta situationer, har förbundet anklagat regionerna för att fylla vakanser eller täcka upp för en för liten ordinarie arbetsstyrka genom skyddsarbete. I de fall där man anser att regionerna har agerat felaktigt har man gjort tvisteframställningar. I slutet av förra veckan handlade det om totalt nära 2 000 tvister i hela landet, skriver Dagens Samhälle.

Vanligtvis begär Vårdförbundet ett skadestånd på 70 000 kronor per medlem och tillfälle, samt ytterligare 70 000 kronor i fall där man anser att arbetsgivaren inte förhandlat om varje beslut om skyddsarbete, enligt tidningen.

Dagens Samhälle har frågat Vårdförbundets regionala presskontakter hur många tvisteframställningar som har gjorts hittills och hur stora skadeståndsanspråken är och fått svar från 14 av 21 regioner. Av dessa har dock inte alla kunnat svara på hur stora skadeståndsanspråken är. Klart är att Vårdförbundet i Dalarna än så länge kräver in den största summan, runt 35 miljoner kronor. Därefter kommer Värmland med cirka 15 miljoner. Lågt räknat uppgår kraven till minst 150 miljoner kronor – »troligen betydligt mer«, skriver Dagens Samhälle. Flera regioner uppger också att det kan komma fler tvisteframställningar framöver, när alla förhandlingsprotokoll kring skyddsarbeten kommit in.

Regionerna beräknas i år gå back med 16 miljarder kronor.

Läs också:
Blandade reaktioner på strejkresultatet
Strejken över – parterna överens
Sofia Rydgren Stale: »Allvarligt övertramp om regeln missbrukas«