Personer som använder Ginseng Kianpi Pil uppmanas att omedelbart kontakta läkare för utsättning på ett säkert sätt. Detta sedan Tullverket stoppat ett större parti av produkten som förefaller ha varit avsett för försäljning.

En av substanserna, cyproheptadin, fanns tidigare godkänt som läkemedel i Sverige för behandling av allergi, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Det sista läkemedlet med substansen avregistrerades 2009 enligt Fass.

– Cyproheptadin har bland annat en sövande effekt och det kan vara en farlig biverkning när man till exempel tänkt köra bil. Av flera skäl är det alltså viktigt att den som använder den här produkten omedelbart kontaktar sin läkare för att få hjälp med att sluta med produkten på ett säkert sätt, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket, i pressmeddelandet som gick ut på tisdagen.

Hon konstaterar även att det andra ämnet som finns i Ginseng Kianpi Pil, dexametason, också kan vara skadligt vid höga doser och långtidsanvändning.

– Kortison påverkar kroppen på många olika sätt och ska inte intas på eget bevåg, säger hon.

Läkemedelsverket tipsades om preparatet av Tullverket som hittade cyproheptadin och dexametason vid en egen analys i samband med införsel av ett större parti Ginseng Kianpi Pil.

– Vi kommer att göra en egen analys för att se vilka mängder det handlar om, säger Eva-Lena Bergens till Läkartidningen.

Hon säger också att försändelsen som Tullverket stoppade och nu utreder förefaller ha varit avsedd för försäljning.

– Det handlar om så stora mängder att det inte var för eget bruk.

Ginseng Kianpi Pil är inte godkänt som läkemedel och Läkemedelsverket uppmanar den som stöter på produkten att tipsa om var den säljs.