Akutmottagningen i Köping ska läggas ner och i stället omvandlas till en närakut, efter ett omstritt beslut av regionfullmäktige i början av året. Men redan under sommaren stängde akuten i Köping nattetid på grund av personalbrist. Då sades det röra sig om en tillfällig stängning, som nyligen förlängdes till i november. Nu står det klart att akuten i Köping inte kommer att öppna nattetid innan mottagningen stängs permanent.

»Eftersom vi står inför en förändring till närakut (som inte har öppet på natten) som redan är planerad att ske i höst, så lägger vi kraft och energi på att få den förändringen riktigt bra i stället för att eventuellt under kort begränsad tid åter öppna på natten. Det blir mer förutsägbart både för medarbetare och invånare att inte ändra öppettider fram och tillbaka«, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth i ett mejl till Läkartidningen.

Enligt Lars Almroth ska ett »införandeprojekt« pågå under hösten så att en närakut kan starta i november. Men alla detaljer kommer kanske inte vara helt lösta när närakuten slår upp portarna.

»Vissa förändringar i nära vård-riktning kanske tar längre tid att genomföra, och kan vara beroende av andra aktörer, så det är därför vi skriver gradvis. Projektet får komma fram till vad och över vilken tid«, skriver Lars Almroth.

Erfarenheter från sommarens nattstängning och slutsatser i den rapport som tagits fram för utformning av närakut i Köping kommer att beaktas i det fortsatta arbetet, enligt ett pressmeddelande.

Läs också:
Akuten i Köping fortsatt nattstängd
Personalbrist gör att akuten i Köping stängs på natten under sommaren
Klubbat: Akuten i Köping stänger