Redan innan Christophe Pedroletti kliver på sin tjänst som ny sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset får han kavla upp ärmarna. Efter ett beslut av sjukhusstyrelsen under tisdagen står det klart att han snarast ska inleda en översyn av sjukhusets administrativa stödfunktioner, som en konsekvens av vårens stora turbulens. Det kan bland annat handla om att se över rättskansliet och HR. Uppdraget är »fritt att tolka«, enligt styrelseordförande Göran Stiernstedt, och det är inte specificerat exakt vad som ska ingå i översynen. Men Göran Stiernstedt anser »absolut« att Christophe Pedroletti bör titta på hur det fungerar inom rättskansliet.

Varför då?

– Det är linjen som ska driva den typen av frågor som det har handlat om i det här personalärendet (förlossningschefen Karin Petterssons avskedande, reds. anm.). Men advokatbyrån Mannheimer Swartling som har granskat hanteringen uttryckte tydligt att det var rättskansliet som varit drivande. När hon varslades om avsked var inte linjen där. I stället satt hon med en advokat, säger Göran Stiernstedt.

Han vill dock inte säga att han tycker att rättskansliet har agerat olämpligt, »det kan lika gärna vara linjen som har agerat olämpligt«, genom att låta rättskansliet styra. Precis som i tidigare intervjuer betonar dock Göran Stiernstedt att hela hanteringen av fallet Karin Pettersson har skadat sjukhuset.

Under vårens protester har anställda kallat Karolinska universitetssjukhuset för ett skräckvälde, och udden har riktats mot just rättskansliet. Men på frågan om han tror att rättskansliet blir kvar efter översynen vill Göran Stiernstedt inte svara.

– Det har jag ingen uppfattning om. Men att en del av det rättskansliet gör ska finnas kvar, det är självklart. Det behövs kontrollfunktioner, säger han.

I arbetet med översynen ingår att starta en fristående internkontrollfunktion som rapporterar direkt till styrelsen. En internkontrollfunktion finns redan i dag inom rättskansliet, men den rapporterar till chefen för rättskansliet, som i sin tur rapporterar till sjukhusdirektören.

Vad är syftet med att kontrollfunktionen rapporterar till styrelsen i stället för till sjukhusdirektören?

– Den största anledningen är att vi vill öka styrelsens engagemang, så att man inte missar ansvaret för de här kontrollfrågorna.

Karolinska universitetssjukhuset har också kritiserats för att lägga stora summor på externa utredningar av personalärenden. I sjukhusstyrelsens beslut om översynen står att kontrollarbetet i högre utsträckning ska ligga på linjefunktionen – det ska hamna närmare medarbetarna. Göran Stiernstedt tycker att man bör vara försiktig med att anlita externa aktörer framöver. Det är en lärdom som man kan dra av advokatutredningen gällande Karin Pettersson, menar han. Exempelvis har många vänt sig mot att utredningen kritiserat ett flertal bisysslor, som i själva verket är arbetsuppgifter som ingår i en överläkartjänst på ett universitetssjukhus.

– Den som gjorde den utredningen har väl, för att uttrycka sig försiktigt, inte så mycket kunskap om hur ett universitetssjukhus fungerar, säger Göran Stiernstedt.

Utgångspunkten inför översynen ska vara ett fokus på sjukhusets kärnuppdrag medicin, omvårdnad, forskning och innovation. Dessutom ska oberoendet för vissa sjukhusgemensamma funktioner, till exempel visselblåsartjänsten, säkras. Sjukhuset ska också samverka med såväl regionen som Karolinska institutet. Det är med flit som sjukhusstyrelsen har valt något vaga formuleringar, menar Göran Stiernstedt.

– Det är en ny sjukhusledning och det behövs rätt stora frihetsgrader. Men det här beslutet är en signal om att vi inte tycker att det är bra så som det fungerar nu, säger han.

Christophe Pedroletti ska avrapportera hur översynen går vid varje styrelsemöte.

Läs också:
Inga visselblåsarlarm anses styrkta – men en »djup förtroendekris« råder
Han vill ta itu med tystnadskulturen på Karolinska – anklagas nu själv
Handlingsplan mot tystnadskultur på Karolinska ska reda i problemen
Stiernstedt utlovar extern granskning av regler om bisysslor efter protester

Översynen av Karolinskas organisation

Sjukhusdirektören Christophe Pedroletti har fått i uppdrag att snarast inleda en översyn av sjukhusets administrativa stödfunktioner. För översynen ska följande utgångspunkter gälla:

  • Fokus på linjens ansvar för kärnuppdragen medicin, omvårdnad, FoUU och innovation.
  • Integrera i ökad utsträckning ansvaret för kontrollarbetet i linjefunktionen.
  • Etablera fristående internkontrollfunktion som rapporterar till styrelsen.
  • Säkra oberoendet för vissa sjukhusgemensamma funktioner, till exempel visselblåsartjänsten.
  • Minskad administrativ belastning för vårdpersonalen.
  • Samverka med regionen. Överväg om vissa stödfunktioner kan vara gemensamma med övriga sjukhus, alternativt regiongemensamma.
  • Samordna översynen med pågående projekt kring tystnadskultur.
  • Samverka med Karolinska institutet.

Källa: Göran Stiernstedt