Det råder brist på vårdpersonal i England. Elizabeth Hughes, medicinsk chef för grundutbildning och utbildning inom medicin vid NHS England, sa på en konferens i juni att man vill få fler intresserade av medicinstudier. Läroplanen måste dock testas och uppfylla samma krav som det femåriga programmet, skriver British Medical Journal (BMJ). Samtidigt framgår det av British Medical Association (BMA), Storbritanniens motsvarighet till Läkarförbundet, att det redan finns lite olika vägar att gå för att bli läkare och att grundutbildningen i dagsläget tar någonstans mellan fyra och sex år.

Men läkarna i England behöver bli fler och genom satsningen på ett fyraårigt läkarprogram planerar NHS England att det år 2028 ska finnas 10 000 utbildningsplatser, jämfört med nuvarande 7 500. Detta enligt arbetskraftsplanen som även inkluderar sjuksköterskor, vilket The Guardian också rapporterade om tidigare under sommaren. Utbildningsinsatserna är ett initiativ från regeringen då England har brist på vårdpersonal i flera kategorier. Satsningen handlar om att få bukt med de kroniska problemen med brist på personal i frontlinjen, att minska användningen av bemanningspersonal och att slippa vara så beroende av utländska arbetare.

Dessutom är förhoppningen att det nya programmet ska locka en bredare grupp människor samt att ett kortare program blir en mindre ekonomisk börda för studenterna.

– Det här med att man pratar om behovet av att minska skuldbördan för individer och även sänka trösklarna för att få fler intresserade av läkarprogrammet är delar vi inte riktigt pratar om i Sverige, kommenterar Emelie Hultberg, ordförande för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd (UFO).

Hon jämför med Sverige som i stället gör tvärtom – satsar på en sexårig läkarutbildning för att efterlikna utbildningsstrukturen i övriga Europa.

Emelie Hultberg tycker det är svårt att i övrigt säga så mycket om Englands nya satsning, då landet i dagsläget erbjuder lite olika vägar till att bli läkare, till skillnad från i Sverige.

– Men man kan ju tänka sig att studenter på ett fyraårigt program förväntas lägga mer tid på sina studier; att de gör det mer komprimerat. Och vill man locka individer från en studieovan bakgrund kanske inte det är rätt väg att gå, säger hon och tillägger:

– Det blir i alla fall intressant att följa utvecklingen i Storbritannien, att se vad det här programmet får för effekter.

Det nya fyraåriga läkarprogrammet som alltså lanseras 2026 ska fungera som en kandidatexamen i medicin. Detta skriver också Study international, som på sin hemsida räknar upp universitet i världen som redan erbjuder snabbare vägar till att bli läkare. Ett av universiteten i England som ska bli pilotmodell för den fyraåriga läkarutbildningen är Buckingham University, skriver BMJ.

Läkartidningen har sökt Socialstyrelsen för en kommentar om Englands fyraåriga läkarprogram, men myndigheten har än så länge valt att inte uttala sig om »den framtida engelska läkarutbildningens utformning och kvalitet«.

Läs även:
Brexit är ett hot mot kompetensen i vården