Dagjourcentralen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping tar varje vecka emot runt 150 patienter ofta med lättakuta åkommor som öroninflammationer och övre luftvägsinfektioner, men ibland även trauman som kräver röntgen. Det handlar om patientfall som inte är tillräckligt allvarliga för akuten, men som inte heller kan vänta på en ledig tid på vårdcentral. Efter Region Östergötlands stora underskott på 1,7 miljarder förra året har dock regionen beslutat att stänga dagjourcentralen i Norrköping, liksom motsvarande enheter i Linköping och Motala. Beslutet får skarp kritik av Michel Nordlöv, medicinskt ansvarig läkare vid jourcentralen och närakuten i Norrköping.

– Om vi inte finns här på dagtid längre, vem ska då ta hand om de här patienterna? De bokas ju in här för att vårdcentralerna inte har tillräckligt med akuta tider. Konsekvensen kommer bli att akutmottagningen överbelastas, säger han till Läkartidningen.

Redan vid årsskiftet stängs de tre dagjourcentralerna, trots att en riskanalys har pekat på flera allvarliga troliga scenarier. Exempelvis bedöms sannolikheten som mycket stor att vården av vissa grupper fördröjs, att man inte kommer att lyckas möta patienter med akuta vårdbehov inom skälig tid och att ökningen av akuta patienter tränger undan patienter med kroniska sjukdomar.

Men genom att stänga dagjourverksamheten möjliggörs i stället en satsning på 20 miljoner kronor per år på primärvården, enligt NT. Pengarna som sparas in på dagjourerna ska fördelas jämnt över länets vårdcentraler, så att var och en får ett tillskott på runt 400 000 kronor. Primärvårdschef Johan Nordén säger till tidningen att pengarna ska gå till att anställa personal, men det imponerar inte på Michel Nordlöv.

– De pengarna gör ingen skillnad alls. Kanske att det går att anställa en extra underläkare per vårdcentral för den summan. Men både underläkare och ST-läkare behöver handledare, säger han.

Johan Nordén tror dock att pengarna kommer att innebära en så pass stor förstärkning av primärvården att antalet patienter som söker sig till akuten minskar, säger han till NT.

– Vi har ju fram till årsskiftet att förbereda oss för den här förändringen och hitta lösningar. Vår ambition är att vårdcentralerna då kommer att ha kapaciteten för att ta emot de patienter som dagjourcentralen i dag hanterar.

Men Michel Nordlöv oroar sig för att patienter ska hamna i kläm.

– Det är verkligen sorgligt att vår mottagning stängs efter runt tolv år. Jag hade velat stanna kvar och fortsätta jobba för dagjourcentralen, säger han.

Läs också:
Varslet krymper i Östergötland – biomedicinska analytiker undantas
Östergötland ska spara genom minskad tillgänglighet i psykiatrin
Östergötlands läkarförening befarar stålbad för psykiatrin efter varslet
Dagjourcentraler kan läggas ned
900 varslas i Region Östergötland