När Läkartidningen får kontakt med Magnus Lundberg befinner han sig i Lincolnhavet, på väg in i Victoriafjorden, utanför norra Grönland.
– Planen är att vi ska åka hela vägen från norra Grönland till Svalbard. Men vi vet inte hur isförhållandena ser ut, så det finns reservplaner, säger han.
Målet med expeditionen North of Greenland 2024, är bland annat att samla in data om de smältande glaciärerna i området och hur klimatförändringarna påverkar den globala havsnivån.
I besättningen finns totalt 73 personer. Drygt 40 av dem är forskare från olika länder. Många har väntat i flera år på att få komma med. Så även läkaren Magnus Lundberg. Han sökte och fick uppdraget som läkare på Svenska Polarforskningssekretariatet redan 2019, men det här är första gången han är med på en forskningsresa.
Före avresan förberedde sig besättningen för olika riskmoment som kan inträffa.
– Det finns till exempel rabies bland vargar och rävar här. Alla som ska gå i land blir därför rabiesvaccinerade, säger han.
Magnus Lundberg och en sjuksköterska är de enda sjukvårdskunniga ombord på isbrytaren. Magnus Lundberg sköter främst den medicinska beredskapen på båten. Han håller säkerhetsgenomgångar och ser till att det finns med första hjälpen-utrustning. Sjuksköterskan får följa med i helikopter när forskarna går i land.
– Han har jägarexamen och får ofta vara isbjörnsvakt också, säger Magnus Lundberg.
Om någon i besättningen blir sjuk eller skadar sig så är det väldigt långt till annan hälso- och sjukvård.
– Jag måste ta beslut väldigt tidigt om vi behöver hjälp. Det tar mer än tolv timmar att komma till närmaste sjukhus i Nuuk på Grönland – om det är fina väderförhållanden. Är det dåligt väder kan de två helikoptrarna på isbrytaren inte flyga, säger han.
Just nu är vädret i området ganska behagligt. Nollgradigt i luften, men mycket is i vattnet, berättar Magnus Lundberg.
– Det är lite Malmö-vinter, fuktigt och blåsigt. Också midnattssol. Det är fortfarande ljust dygnet runt här norr om polcirkeln.
Även om det är sommar så gäller det att klä på sig ordentligt.
– Jag har arktiska skor och långkalsonger. Det gäller att ha flera skikt för att hindra fukten från att gå in i kläderna. Jag måste kunna klara av att vara ute länge utan att bli nedkyld. Då har jag ändå fördelen att jag bara är i närheten av och på båten, säger han.
Magnus Lundberg har varit på isbrytaren sedan i början av augusti. Han har packat både träningskläder, böcker att läsa och laddat ned musik från Spotify för att ha saker att göra på fritiden. Ombord på isbrytaren finns bland annat ett gym, så det går att hålla sig i fysisk trim, berättar han.
Men att befinna sig på en båt väldigt långt hemifrån kan ändå bli påfrestande.
– Det är svårt att sova när båten bryter is om nätterna. Det låter mycket.
Värst är dock den psykiska belastningen, att vara borta från familjen, menar han.
– Vi har inte tillgång till sociala medier och därför väldigt begränsad kontakt med familj och vänner.
Magnus Lundberg har tidigare arbetat som läkare i det svenska försvaret med uppdrag i Afghanistan och Mali. Han vet att det är viktigt med sociala aktiviteter om du befinner dig långt hemifrån. Han har tagit på sig att ansvara för det.
– Jag har ordnat frågesport- och Murder mystery-kvällar. Sedan finns det en liten biograf på båten. Jag försöker hålla igång den också, så att folk kan slappna av och göra något annat.
Det bästa med uppdraget är annars naturupplevelserna.
– Vi har fått se isbjörnar. Jag såg en hona med två ungar nära båten. Det är rätt häftigt. Sedan är det fantastiskt att få vara så här långt norrut och se de här miljöerna.