Tommy Lundmark är ordförande för det nationella primärvårdsrådet samt allmänläkare i Alfta och chefläkare för primärvården i Region Gävleborg. Foto: Region Gävleborg

Hallå där Tommy Lundmark, vad ingår i ditt uppdrag som ordförande för det nationella primärvårdsrådet?

– Det är att leda arbetet, vara en kontaktperson mot andra programområden och hela tiden lyfta primärvårdsperspektivet. Det finns en missuppfattning om att det är vi som tar fram kunskapsstöden men så är det inte. Det finns 23 olika programområden – som jobbar mer organspecifikt där arbetsgruppen är specialister på just det området – som tar fram stöden och så har vi i rådet i uppgift att komma med remissvar och lägga in egna »primärvårdssynpunkter«. Det handlar mycket om att vi ska lyfta helheten och komma med primärvårdsperspektivet och det handlar både om kommunal och regional primärvård.

Du har haft rollen som ordförande i ett halvår – vad har hänt hittills?

– Vi har kommit ut med två rapporter från primärvårdsrådet, som jag bara varit inblandad i på slutet. Den ena handlar om över- och underdiagnostik och -behandling, den andra om mångsjuklighet och de utmaningar som kan finns när man vårdar patienter med flera sjukdomar samtidigt. Ibland kan kunskapsstöden krocka med varandra eftersom de endast ser till en diagnos. Vi försöker då bidra med att hjälpa till att se helheten. Tanken är att våra rapporter ska vara till hjälp när det tas fram nya kunskapsstöd.

Vad är på tapeten i höst – ska ni komma med synpunkter på nya kunskapsstöd?

– Vi kommer att ta fram en ny verksamhetsplan för de närmaste åren och håller nu på med en inventering där vi hör oss för med regionala och lokala primärvårdsråd vilka behov man ser när det gäller nya kunskapsstöd. Det jag vet är att det finns önskemål om att inte ta fram så mycket nytt, utan att låta det som finns landa och implementeras på ett bra sätt.

Ordförandeskapet är inte det enda du gör – hur får du ihop dagarna?

– Ja, man kan väl säga att jag har tre jobb. Jag är familjeläkare på Alfta Din hälsocentral på 25 procent och övrig tid är jag chefläkare i Region Gävleborg där jag mest arbetar med primärvårdsfrågor – och så ordförande för det nationella primärvårdsrådet. Jag har förstående chefer så jag har goda förutsättningar att kunna hinna med allt.

Vad är den viktigaste frågan inom primärvården?

– Utanför det jag håller på med i rådet med kunskapsstyrningen så är bemanningsfrågan den absolut viktigaste. Det är en jättestor utmaning, säger Tommy Lundmark.