Ylva Sandström tar återigen upp striden för läkarnas arbetsmiljö efter den nio månader långa pausen som medicinsk rådgivare på branschorganisationen Lif, de forskande läkemedelsföretagen. Hon längtade tillbaka till det fackliga och DLF-ledamöterna längtade efter hennes engagemang – då hon valdes till ordförande den 3 maj. Ylva Sandström tog då över efter Marina Tuutma som varit föreningens företrädare i sju år.
– Det blir lite tomt efter Marina. Hon har suttit fruktansvärt länge och gjort så mycket.
Ylva Sandström hoppas på ett delvis annat ledarskap i föreningen, där ansvaret delas upp mer. Hon kommer inte göra lika mycket själv, som Marina Tuutma gjort.
– Det stämmer inte överens med hur jag vill jobba. Det är inte bara Marina Tuutma, Magnus Isacson och jag som kan prata om primärvård. Det är många som är duktiga och borde synas och höras mer. Jag vill att vi jobbar mer som grupp och att de olika styrelsemedlemmarnas särskilda kunskaper lyfts fram.
Något annat som ska lyftas fram är DLF:s viktigaste fråga: läkarbristen i primärvården.
– Det är bemanningsfrågan som är den absolut viktigaste frågan. Det handlar om både patientsäkerhet och arbetsmiljö.
DLF hade även tidigare under sommaren ett seminarium på temat under Almedalsveckan i Visby.
Hur ska bemanningsfrågan lösas?
– Regionerna måste våga se sanningen i vitögat. Man kommer inte lösa ett problem som man gör allt för att dölja. Det gäller att regionerna förstår hur stor bristen verkligen är, och det tror jag inte de har förstått. Vi har skickat ut en enkät i väldigt många år, där vi frågat hur många specialister i allmänmedicin som finns, och många regioner har dålig koll på hur många specialister de har, och ännu färre på hur många som behövs.
Ylva Sandström menar att regionernas satsningar i bästa fall skulle lösa personalfrågan om drygt 30 år – men inte nu.
– Det innebär att den som i dag tackar ja till en ST i allmänmedicin kan räkna med att få arbeta hela sin karriär i en underbemannad primärvård. Det här fattar studenterna, men regionernas byråkrater ser inte det.
Och studenterna måste vilja söka sig till primärvården – och stanna där, menar Ylva Sandström.
– När jag träffar studenter på vårdcentraler är många positivt överraskade till att jobba inom primärvården, men de vill inte jobba i en verksamhet som är underbemannad, säger hon och tillägger:
– Min pappa, som också var allmänläkare, rådde mig att ha »något annat« vid sidan om. Han sa tidigt till mig att ingen orkar mottagningsarbete på heltid. När högpresterande människor inte klarar att arbeta heltid är det definitivt något som är fel.
Ylva Sandström gjorde som pappa sa: hon är sedan i våras allmänläkare på Liljeholmens vårdcentral på halvtid, ordförande i DLF resten av tiden.
Vilka andra frågor än bemanning kommer du att driva i höst?
– Det är regionernas ansvar att fortbilda sin personal, men de ju tar inte det ansvaret. Jag är jätteglad att Provinsialläkarstiftelsen beslutat sig för att lägga pengar på stipendier i år, men det är förstås ingen lösning för fortbildningen på sikt. Min dröm att vi kan skicka så många allmänläkare som möjligt till Wonca i Dublin i höst (kongress för allmänläkare i Europa, reds anm.) tack vare stipendierna. De flesta av oss distriktsläkare har aldrig varit på en internationell kongress, utan får hålla till godo med webbföreläsningar på lunchen när vi vill försöka hänga med.
Regionerna måste lösa både bemanning och fortbildning, anser Ylva Sandström.
Ändå tror hon inte på ett förstatligande av vården – som är under utredning och ska presenteras 2025 – skulle vara lösningen på problemen.
– Om det blir en sådan reform skulle all energi läggas på det, så jag är tveksam om ett förstatligande av vården skulle göra det bättre. Man måste gräva där man står. Möjligtvis skulle det funka med någon form av delat ansvar mellan staten och regionerna, men det är inget som säger att vården planeras bättre i Stockholm än i övriga landet, säger Ylva Sandström.
Med det sagt vill hon ge mycket frihet – och ansvar – till DLF:s lokalföreningar.
– Det gäller att lokalföreningarna får stöd av oss när beslut ska implementeras i regionerna. Det kommer de att få.
Läs även:
Ylva Sandström: »Det gäller att inte ge upp och tro att man har vunnit«
Distriktsläkaren Ylva Sandström återvänder till primärvården
Ylva Sandström: »Det gäller att inte ge upp och tro att man har vunnit«