Alla fall som upptäckts i Europa under sommarmånaderna bedöms vara importerade från och kopplade till resor i Kuba eller Brasilien. I Mellan- och Sydamerika har över 8 000 fall rapporterats sedan årets början. Sjukdomen sprids främst av Culicoides paraensis, en typ av svidknott som inte finns i Europa, och risken för att bli smittad i Europa bedöms av ECDC som väldigt låg.

Sjukdomen kan orsaka feber, huvudvärk, illamående och muskel- och ledvärk, men även allvarligare symtom förekommer. Prognosen är god och dödsfall är väldigt sällsynta. Nya uppgifter kan dock tyda på infektion hos gravida kan leda till bland annat missfall och fosterskador.

I sitt pressmeddelande skriver ECDC att en ökad medvetenhet hos hälso- och sjukvården i kombination med diagnostisk kapacitet är avgörande för att upptäcka fler importerade fall. Och eftersom symtomen kan likna dem vid andra virusinfektioner som dengue, chikungunya, zika eller malaria bör man testa även för oropouche vid negativt resultat för dessa andra.