Av de 41 läkare som är anställda på barnkirurgen i Lund har 13 fått en godkänd bisyssla. Sex av dem, plus en sjuksköterska, har fått grönt ljus för att arbeta extra på Capiokliniken, enligt Region Skånes uppgifter till Sydsvenskan. Den som har skrivit under och godkänt bisysslorna är sjukhuschefen Björn Ekmehag, som i sin tur är gift med Katarina Henriksson, verksamhetschef på Capiokliniken. En anonym källa beskriver också för tidningen hur läkarna som jobbar extra för Capiokliniken drivs av ett vinstintresse och kan remittera till sig själva.

Björn Ekmehag ser dock inga problem med upplägget.

– Vi har inte den vårdkapacitet som behövs för att kunna ta emot alla patienter. Vi ser det som något positivt att läkarna är villiga att jobba extra på andra ställen för att öka den totala vårdkapaciteten. Det har vi bedömt som en styrka snarare än en risk eller svaghet, säger han till Sydsvenskan.

Men Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, säger att upplägget kan bli en fråga om korruption och även Parul Sharma, tillförordnad generalsekreterare på Institutet mot mutor, är kritisk.

– Upplägget på barnsjukhuset visar på att det finns egenintressen och en risk för jäv som behöver undersökas mer noggrant, säger hon.