Det rör sig om en patient som sökt vård i Region Stockholm efter att ha vistats i område där det just nu pågår utbrott av mpox-grenen klad I, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det rör sig om en person som har smittats under en vistelse i en del av Afrika där det pågår smittspridning av mpox klad I. Personen i Sverige som har bekräftats vara smittad har fått vård och förhållningsregler, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

I Sverige har runt 300 fall av mpox konstaterats tidigare, men det har då rört sig om virusvarianten klad IIb som tycks orsaka mildare symptom. En annan skillnad mellan varianterna tycks vara att medan klad IIb främst spridits genom sexuella kontakter, verkar klad I i större utsträckning spridas genom andra nära kontakter och ofta till barn, enligt Folkhälsomyndigheten.

Nyligen klassade Världshälsoorganisationen WHO spridningen av mpox som en hälsokris av internationella mått. I Sverige är den klassad som en allmänfarlig sjukdom vilket betyder att det redan finns beredskap på plats, säger Magnus Gisslén.

̶  Det här fallet föranleder inga ytterligare smittskyddsåtgärder i sig, men vi tar utbrottet av mpox klad I på stort allvar. Vi följer det noga och bedömer löpande om nya åtgärder behövs, säger Magnus Gisslén.

Läs mer:
WHO: Mpox nu en global hälsokris
Mpox skapar hälsonödläge i Afrika
Mpox-utbrott kan bli klassat som ett internationellt hälsonödläge
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkra tillgång till vaccin mot mpox
Utbrott av mpox i Stockholm